Search by category:
Egyéb kategória

Taraba cáfolja, hogy ő lesz az új kulturális miniszter

Taraba cáfolja, hogy ő lesz az új kulturális miniszter

Mészáros Richárd

2023. 10. 12., cs – 12:10

Tomáš Taraba, az SNS listáján megválasztott parlamenti képviselő cáfolta, hogy ő lesz a kulturális miniszter. A TASR-nek megerősítette, nem kívánja betölteni ezt a posztot. A kulturális élet számos képviselője fejezte ki tiltakozását azután, hogy Taraba neve is felmerült a miniszteri poszttal kapcsolatban.

A közösségi hálón erről megjelent bejegyzéseket Taraba álhírnek nevezte. Hozzátette ugyanakkor, mindent megtesz, hogy a „kultúrát visszaadják a szlovákoknak”. Emellett a várak és kastélyok, műemlékek felújítását támogatja, továbbá a klasszikus szlovák irodalmi művek kiadását, és a helyi művészeti csoportok és művészeti iskolák támogatását.

Számos művész csatlakozott ahhoz a petícióhoz, amelyet Taraba miniszteri kinevezése ellen indítottak. Az aláírók szerint nincs elegendő szakmai tapasztalata, és radikális, nacionalista megnyilvánulásait is elutasítják. Az aláírók felszólították a Smert, a Hlast és az SNS-t, hogy olyan személyt nevezzenek ki a minisztérium élére, „akit általános tisztelet és elismertség övez a szlovákiai kulturális életben, és megnyilvánulásai nem váltanak ki nemkívánatos társadalmi reakciókat”.

A Smer, a Hlas és az SNS szerdán (október 11.) egyetértési memorandum írt alá, és megállapodtak a kormányalakításról. A Smer adja a miniszterelnököt és hat minisztériumot irányíthat, a Hlas hét, az SNS pedig három tárcát, ezek közül egy 2024 januárjától jön létre.

Read More

Post Comment