Search by category:
Egyéb kategória

Tovább emelkedett a francia áldozatok száma

Tovább emelkedett a francia áldozatok száma

Mészáros Richárd

2023. 10. 12., cs – 18:03

Legalább 12 francia állampolgár életét vesztette a Hamász iszlamista palesztin szervezet Izrael elleni támadásában, s további 17 eltűnt, köztük több gyerek, akiket a francia kormány közlése szerint feltehetően a Hamász elrabolt.

„Ezekkel a terrorcselekményekkel szemben, amelyeknek francia állampolgárok is áldozatul estek”, Emmanuel Macron államfő „fel kívánja mérni a helyzetet” és „konstruktív módon” kikéri a parlamenti pártok vezetőinek véleményét – jelezte az elnöki hivatal. A köztársasági elnök csütörtökön zárt ajtók mögött egyeztet az ellenzéki vezetőkkel, amelyet követően este 8 órakor ünnepélyes televíziós beszédet mond.

Az Élysée-palota szerint az államfő „a nemzet egységét” kívánja erősíteni, miután az Elabe közvélemény-kutatóintézet által a BFMTV hírtelevízió számára készített felmérés szerint a franciák 68 százaléka úgy véli, hogy az izraeli-palesztin konfliktus „importálása” feszültséget okozhat Franciaországban, ahol Európában a legnagyobb zsidó közösség él, több mint félmillió fővel, s a muzulmánok száma 5 és 6 millió közé tehető.

Gérald Darmanin belügyminiszter arról tájékoztatott, hogy a Hamász szombati támadása és az izraeli válaszlépés óta Franciaországban „több mint száz antiszemita incidenst” észleltek, amelyek kapcsán 41 embert őrizetbe vettek. A mintegy ötszáz zsidó vallási helyet és oktatási intézményt jelenleg 10 ezer rendfenntartó védi.

A hatóságok a palesztinokat támogató valamennyi nagygyűlést betiltották, ezeket a tiltás ellenére több nagyvárosban megtartottak, de általában alig százan jelentek meg, és nem történtek incidensek. A belügyi tárca szerint a köztereken egyelőre nincs semmi jele annak, hogy a konfliktus Franciaországban feszültséget okozna.

Párizs Emmanuel Macron által határozottan elítélte a „Hamász által elkövetett terrortámadásokat”, és megerősítette „teljes támogatását” Izrael iránt, valamint jelezte, hogy a zsidó államnak joga van megvédenie magát. Ezt az álláspontot hangoztatja a teljes politikai elit. Egyetlen kivételt a radikális baloldali Engedetlen Franciaország jelent, amelytől a baloldali szövetségesei (szocialisták, kommunisták, Zöldek) elhatárolódtak.

A Jean-Luc Mélenchon által vezetett Engedetlen Franciaország nem hajlandó a Hamászt terrorszervezetnek nevezni, s az iszlamista fegyveresek által izraeli területen elkövetett mészárlásokat „háborús bűntetteknek” tekinti, amelyeket „az izraeli hadsereg által elkövetett háborús bűntettekkel” együtt ítélt el.

A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet fegyveresei múlt szombaton meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek a zsidó állam déli részébe, ahol több mint 1300 embert megöltek, a sebesültek száma mintegy 3000. A gázai egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy az övezetben indított izraeli műveletek halálos áldozatainak száma átlépte az 1300-at, a sebesülteké pedig az 6000-et.

Read More

Post Comment