Search by category:
Egyéb kategória

Az ENSZ szerint már több mint 400 ezren hagyták el Gáza északi részét Izrael felszólítására

Az ENSZ szerint már több mint 400 ezren hagyták el Gáza északi részét Izrael felszólítására

Mészáros Richárd

2023. 10. 14., szo – 08:32

Már több mint 400 ezren hagyták el Gáza északi övezetét, miután az izraeli hatóságok a terület kényszerkiürítését rendelték el egy közeli katonai művelet kezdete előtt – közölte szombaton az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Irodája (OCHA).

Az izraeli hadsereg pénteken rendelte el a Gázai övezet északi részének 24 órán belüli evakuálását, ami azt jelenti, hogy a térségben élő mintegy 1,1 millió embernek az övezet déli területeire kellene húzódnia. Az izraeli hadsereg azzal indokolta a felhívást, hogy a Hamász fegyveresei Gáza északi részén, részben Gázavárosban házak alatti alagutakban rejtőznek, továbbá Gáza háborús övezet, ahol a Hamász élő pajzsként használja a civil lakosságot. A felszólítás vonatkozik „az ENSZ összes alkalmazottjára és azokra is, akik az ENSZ-ügynökségeknél kerestek menedéket”.

A Hamasz ugyanakkor arra szólította fel a lakosságot, hogy hagyják figyelmen kívül az izraeli követelést, és arra kérte az ENSZ-t, hogy lépjen fel a kényszerű kitelepítés ellen.

Stéphane Dujarric, az ENSZ-főtitkár szóvivője embertelennek nevezte az utasítást, és arra figyelmeztetett, hogy egy ilyen lépés szörnyű humanitárius következményekkel járna, ugyanis „lehetetlen ilyen rövid idő alatt ennyi ember kitelepítését megszervezni”.

A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei múlt szombaton meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek a zsidó állam déli részébe, és több mint 1300 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, és körülbelül 150 embert elraboltak, túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium szombat hajnalban arról tájékoztatott, hogy az övezet ellen elindított izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma már megközelítette az 1800-at, a sebesülteké pedig a 6000-et.

Read More

Post Comment