Search by category:
Egyéb kategória

Az Opera Trio kapta a 2023-as Harmónia-díjat

Az Opera Trio kapta a 2023-as Harmónia-díjat

Vataščin Péter

2023. 10. 15., v – 12:06

Komárom |

Az életműdíjat ezúttal Stubendek István karnagy, zenepedagógus, a közönségdíjat pedig Jánoska Tibor, a Fortissimo Music Band frontembere, billentyűse kapta.

A 2012 óta rendszeresen kiosztott Harmónia-díj gálájára a megszokott helyen, a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központban került sor. A két órán át tartó, zeneileg rendkívül változatos műsort számos ismert és jelentős szlovákiai magyar zenész, ill. együttes gazdagította a fellépésével.

Az első elismerést – az életműdíjat – Stubendek István, a Concodria vegyeskar vezetője, a szlovákiai magyar kórusmozgalom egyik főszereplője vehette át. Stirber Lajos méltatása során elhangzott, Stubendek 40 éve áll a Concordia élén, amellyel számos jelentős hangversenyt adtak, emellett 2020-ban a KÓTA-díjat is megkapta a magyar zenekultúra területén végzett kimagasló munkássága révén.

Az est második kitüntetését, a közönségdíjat Jánoska Tibor, a Fortissimo Music Band együttes frontembere kapta. Rácz Csaba csellóművész az elismerés átnyújtása után elmondta, ez egy érdekes díj, mert Jánoska Tibor valójában „azt kapta, amit megérdemel“, mivel a közönségnek játszik.

A 2023-as Harmónia-díj átadása előtt Lakatos Róbert kuratóriumi elnök, a VMK igazgatója szólt aközönséghez. Úgy fogalmazott, ma este is bebizonyosodott, hogy mennyire sokszínű és minőségi a szlovákiai magyar zenekultúra, mivel a gálaest összes fellépője világszínvonalú műsort adott elő. Az idén májusban megalapított Harmonia Musica Polgári Társulás tevékenysége kapcsán hozzátette, azért dolgoznak, hogy minél több emberhez eljusson, kik azok a szlovákiai magyar művészek, akik a zenére tették fel az életüket. A közönséget egyúttal arra biztatta, „látogasság a komáromi kulturális kavalkádot“, mert szerinte kulturális téren egyedülálló az az országban, ami a városban zajlik.

Lakatos Róbert ezután átnyújtotta a Harmónia-díjat az Opera Trio három tagjának, Kollár Katalinnak, Kovács Nagy Andreának és Kevicky Tündének. Utóbbi mindhármuk nevében elmondta, nagy megtiszteltetés számukra a Harmónia-díj, ami azt jelenti, részei a szlovákiai magyar zenészek társulatának, s ami egyúttal megkoronázta a 10 éves tevékenységüket.

Read More

Post Comment