Search by category:
Egyéb kategória

Meghalt a Muzsikás együttes tagja, Éri Péter

Meghalt a Muzsikás együttes tagja, Éri Péter

Juhász Katalin

2023. 10. 15., v – 13:56

Életének hetvenedik évében elhunyt Éri Péter népzenész, a Muzsikás együttes tagja, hangmérnöke, a népzenei feldolgozások szerzője, a Magyar Rádió népzenei műsorának szerkesztője.

Éri Péter Budapesten született 1953-ban, és már kora gyermekkorában megfertőződött a népzenével. Nevelőapja ugyanis az a Martin György tánc- és zenefolklorista volt, aki meghatározó jelentőségű kutatómunkát végzett ezen a téren. Pétert is rendszeresen elvitte gyűjtőútjaira, ahol a kisfiú a népzene és néptánc legjobb falusi mestereivel találkozhatott. 

A kalotaszegi legényes táncot már tízévesen stílushűen ismerte, tizennégy éves korában pedig a Bartók Béla néptáncegyüttes szólistája lett. Zenélni autodidakta módon tanult meg több hangszeren. 1975-től a Sebő együttes nagybőgőse lett. A Muzsikás rendszeres vendégzenésze volt 1978-ig, majd pedig rendes tag lett, brácsán, kontrán, különböző furulyákon és mandolinon zenélt, valamint énekelt is.

A Muzsikás tagjaként 1995-ben Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki. Az együttes 1999-ben a Kossuth-díjat is átvehette a magyar hagyományos népzene hazai és nemzetközi népszerűsítésében végzett állhatatos tevékenységéért, művészi munkásságáért. Éri Péter az idei évben a népművészet területén végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként megkapta a nevelőapjáról elnevezett Martin György-díjat is.

Read More

Post Comment