Search by category:
Egyéb kategória

Pellegrini: A Hlas jelöltjei teljes erőbedobással fognak dolgozni

Pellegrini: A Hlas jelöltjei teljes erőbedobással fognak dolgozni

Mészáros Richárd

2023. 10. 16., h – 14:23

A Hlas jelöltjei mind a hét minisztériumban teljes erőbedobással fognak dolgozni. Olyan jelöltek kerülnek ezekre a fontos helyekre, akik alkalmas lesznek feladataik elvégzésére, és kézzel fogható eredményeket tudnak felmutatni az embereknek – jelentette ki hétfőn Peter Pellegrini, a párt elnöke a koalíciós szerződés aláírását követően.

„Teljes mértékben tisztában vagyunk vele, hogy a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben nem lesz egy sétagalopp a kormányzás” – fűzte hozzá Pellegrini. Leszögezte, a párt jelöltjei mindent megtesznek, hogy meggyőzzék az embereket, az életszínvonal javítása és a gazdaság erősítése érdekében dolgoznak.

Azt is hangsúlyozta, az országnak arra van szüksége, hogy minél gyorsabban megalakuljon az új, működő, stabil és felkészült kormány.

A Smer, a Hlas és az SNS elnöke hétfőn aláírta a koalíciós szerződést, a miniszterek nevét még nem közölték.

Kapcsolódó cikkünk

Egy lépéssel közelebb az új kormánykoalícióhoz – a Smer, a Hlas és az SNS pártok képviselői az egyetértési nyilatkozat után a koalíciós szerződést is aláírták. Robert Fico (Smer) célja, hogy november 17-ig a kormány programnyilatkozata is jóváhagyásra kerüljön.

A koalíciós szerződés ünnepélyes aláírására két héttel azután került sor, hogy Zuzana Čaputová államfő megbízta Ficót a kormányalakítással. A választás győztes pártjának vezetője két hetet kapott a koalíciós tárgyalások folytatására a köztársasági elnöktől. A pártelnök által szorgalmazott hárompáti koalíció viszonylag gyorsan összeállt – az már múlt héten kiderült, hogy a Hlas 7, a Smer 6, az SNS pedig 3 minisztérium irányításáért felel majd.

Fico bejelentette, megállapodtak a parlamentben és kormányban betöltendő pozíciók elosztásáról, a konkrét jelöltek nevét azonban egyelőre nem árulta el. Ezt azzal indokolta, a pártok döntéshozó szervei a koalíciós szerződés aláírása után vitatják meg a személyi kérdéseket, s csak ezt követően kézbesíti a névsort az elnöki palotába. Megismételte, a parlament elnökét a Hlas adja, mindhárom kormánypártnak lesz saját alelnöke, a negyedik helyet pedig a hagyományoknak megfelelően az ellenzék képviselője töltheti be.

„Üdvözölnénk, ha a parlament alakuló ülése a jövő hét folyamán zajlana” – jelentette ki Fico a hónap végére tervezett brüsszeli csúcstalálkozóra utalva, ahol már ő szeretné kormányfőként képviselni Szlovákiát. A kormány szerkezetével kapcsolatban elmondta, a miniszterelnököt a legerősebb pártként a Smer jelöli. Az uniós támogatásokért felelős kormányfőhelyettes a Hlas soraiból származik majd. A védelmi és mezőgazdasági minisztérium irányítását a Smer jelöltje veheti át, az államtitkári posztok közül az azonban az egyiket a Smer, a másikat pedig az SNS jelöltje tölti be. Az igazságügyi, közlekedési, pénzügyi és külügyi tárca a Smer fennhatósága alá kerül.

A Hlas az uniós forrásokon kívül a belügyért, a gazdaságért, az egészségügyért, a regionális fejlesztésért, oktatásért és szociális ügyekért felel. A két utóbbi esetében az SNS-nek is jár egy-egy államtitkári funkció.

Andrej Danko (SNS) pártja a kultúráért és környezetvédelemért felelős tárcát kapta, január elsejétől pedig az új sport és idegenforgalmi minisztérium is a nemzetiek hatásköre alá tartozik majd. A zöldtárcánál a Smernek és az SNS-nek is lesz saját államtitkára. Peter Pellegrini (Hlas) a sajtótájékoztatón leszögezte, a párt illetékes szerve feltehetően szerda reggel adja le a jóvágyott jelöltnévsort.

(TASR, Denník N)

Read More

Post Comment