Search by category:
Egyéb kategória

Pályázati segítségnyújtó központ nyílt Párkányban

Pályázati segítségnyújtó központ nyílt Párkányban

Kulcsár Péter

2023. 10. 17., k – 13:18

Párkány |

Október végéig összesen nyolc ilyen központ nyílik Nyitra megyében. A központok a pályázatírásban, a tájékoztatásban, a módszertanban és tapasztalatcserében segítenek az önkormányzatoknak, vállalkozóknak, civil szervezeteknek.

Sokkal közelebb hozni az önkormányzatoknak, vállalkozóknak, civileknek az uniós források pályázati lehetőségét, felgyorsítani és hatékonyabbá tenni az uniós programok merítését a következő programozási időszakban – többek közt ez is a célja annak az új pályázati segítségnyújtó központnak, amelyet kedden délelőtt ünnepélyes keretek közt nyitottak meg a gimnázium épületében. Az új központ lényegében a Déli Régió Régiófejlesztési Ügynökséggel működik együtt, ugyanazon a székhelyen.

Megyei segítség a pályázatírásban

Farkas Iván, megyei képviselő, Muzsla polgármestere bevezetőjében a régiófejlesztési ügynökség történetét vázolta fel, és hangsúlyozta, hogy Branislav Becík, Nyitra megye elnöke már tavaly megígérte, hogy a megyeszékhelytől legtávolabb eső városban, azaz Párkányban is lesz ilyen új, pályázati segítségnyújtó központ. Annál is inkább, mert már Udvard polgármestereként is tisztában volt a régió gondjaival. Branislav Becík, Nyitra megye elnöke pedig üdvözlő beszédében hangsúlyozta, hogy a terepen és a gyakorlatban akar segíteni a megye, mégpedig első körben az önkormányzatoknak és a településeknek, ingyen, mégpedig a pályázatírásban, hogy minél több sikeres uniós projektjük legyen, tehát fejlesztésekre minél kevesebb kelljen költeniük a saját kasszájukból. Becík elmondta, hogy első körben az integrált területi beruházások projektjeiben segítenek, mert azt szeretnék, ha ezek többsége már idén december 31-ig olyan stádiumba jutna, hogy akár építési engedélyekért is folyamodni lehessen. A megyeelnök viszont roppant fontosnak tartja a továbbiakban az uniós programok merítését is, mint elmondta, országosan azt szeretnék, ha ezeket a forrásokat legalább 51 százalékban a megyék használnák fel és osztanák szét, nem a minisztériumok. Sikeres példaként említette Lengyelországot, ahol szintén a megyékre – vajdaságokra bízták az EU-s fejlesztési alapok merítését és ezt 100 százalékban sikerült is teljesíteni. Franciaországban is regionálisan merítik főképp a fejlesztési pénzeket, mintegy 68 százalékban. Az említett példákban tehát szinte mindenütt a megyék és régiók a fő merítők, nem a központ, az állam. Ezt szeretnék elérni Szlovákiában is. Becík hozzátette, pályázati felkészültségben Nyitra megye jól áll, miként az integrált területi beruházásokban is, épp ezért, más megyékhez viszonyítva még arra is van esély, hogy kereten felül juthasson fejlesztési forrásokhoz. A megyeelnök hozzátette, ő sokat vár a januárban létrehozandó idegenforgalmi és turisztikai minisztériumtól is, ott is lobbiznak majd forrásokért. Branislav Becík tudatta, hogy a távlati terveik közt szerepel további pályázati segítségnyújtási központok nyitása Zselízen és Ipolyságon is.

160 millió eurós keretösszeg az INTERREG-ben

Csenger Tibor, a megye alelnöke pedig a határ menti uniós együttműködési programokat emelte ki, az INTERREG-et például, melynek köszönhetően számos komoly dolog valósult meg, az új Ipoly-híd és a Párkány-Helemba, illetve Karva- Párkány kerképárút is. Csenger hangsúlyozta, hogy az INTERREG-ben a magyar szlovák határszakaszon a következő programozási időszakban 160 millió euró áll rendelkezésre, úgyhogy a sikeres pályázatok egyre fontosabbak lesznek a fejlődés szempontjából.

Az ünnepélyes megnyitón a környék polgármesterei is részt vettek, akik már most, az állófogadáson is több részletről érdeklődtek az új központ munkájával kapcsolatban.

Read More

Post Comment