Search by category:
Egyéb kategória

A szakértők azt javasolják, ne vigyünk műanyag koszorúkat és művirágokat a temetőbe

A szakértők azt javasolják, ne vigyünk műanyag koszorúkat és művirágokat a temetőbe

Mészáros Richárd

2023. 10. 20., p – 19:50

Halottak napján ne csak az elhunytak emléke előtt tisztelegjünk, hanem a természetnek is adjuk meg a tiszteletet. Az emberek ilyenkor több tonnányi műanyag díszt visznek ki a temetőkbe, ahol általában nincs szelektív hulladékgyűjtés – mondta Eva Sládková, a Živica Környezetvédelmi és Etikai Oktatási Központ (CEEV) munkatársa.

A CEEV a Zöld Iskola és a Gyász (Funebre) programtól azt reméli, hogy minél kevesebb műanyag koszorú és művirág kerül a sírokra. „Az elhunyt hozzátartozóink iránt érzett szeretetünket és tiszteletünket nagyon sokféleképpen kifejezhetjük, és igazán nincs hozzá szükség műanyag koszorúkra és virágokra. Azokat egyébként nem is lehet újrahasznosítani.

„Idén próbáljuk meg a természet iránti tiszteletünket is kifejezni halottak napján” – mondta Zuzana Gallayová, a Zöld iskola program menedzsere. Hozzátette, a programba bekapcsolódott iskolákban valóban „azt teszik, amit tanítanak”, például lebomló anyagokból készítenek koszorúkat a diákokkal. „Gyakran a szülőket is ösztönzik ezzel, mert megmutatják, hogy így is lehet” – mondta Monika Suchánska, a Gyász projekt egyik vezetője. Tavaly 70 iskola csatlakozott a felhíváshoz, remélik,  idén emelkedik a számuk.

Read More

Post Comment