Search by category:
Egyéb kategória

Díjesélyes magyar filmek

Díjesélyes magyar filmek

Juhász Katalin

2023. 10. 20., p – 10:12

Az Európai Filmakadémia kiadta az Európai Filmdíj jelöltlistáját az animációs és a rövidfilm kategóriákban: a Műanyag égbolt és a 27 is kapott jelölést.

 

Az Európai Filmdíjak mintegy négy évtizedes történetében most először jelöltek magyar alkotást az animációs mozifilm kategóriában. Az elismeréseket december 9-én Berlinben 36. alkalommal adják át, a díjakról 4600 filmakadémia tag szavazata dönt összesen 24 kategóriában.

Buda Flóra Anna alkotása, a 27, amelynek filmtervét korábban háromszor dobta vissza a Nemzeti Filmintézet, augusztusban Szarajevóban a legjobb animációs rövidfilm díját kapta, korábban pedig Cannes-ban is elismerték.

A magyar-szlovák koprodukcióban készült Műanyag égbolt, Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta alkotása 2123-ban játszódik, egy olyan jövőben, ahol a növény- és állatvilág teljes pusztulása után a tudósok ötven éves korukban fákká alakítják át az embereket, hogy leveleikkel táplálják a többieket. Ebben a kegyetlen világban egy férfi minden szabályt áthág, hogy megmentse felesége életét. A film különlegessége, hogy rotoszkóp technikával forgatták, azaz kockáról-kockára rajzolták át a film szereplőit, Szamosi Zsófiát, Keresztes Tamást, Hegedűs D. Gézát és Schell Juditot.

A Műanyag égbolt november 16-tól látható a hazai mozikban, Magyarországon már korábban bemutatták.

 

Read More

Post Comment