Search by category:
Egyéb kategória

Újra 4 százalék alatt munkanélküliség

Újra 4 százalék alatt munkanélküliség

Mészáros Richárd

2023. 10. 20., p – 20:33

Szeptember az a hónap, amikor nagy számban jelennek meg a munkaügyi hivatalokban az iskolákból kikerülők, és nem volt ez másképp idén sem. Az elmúlt hónapban közülük több mint 4 ezren regisztráltatták magukat álláskeresőként, ennek ellenére szeptemberben tovább csökkent a szlovákiai munkanélküliek száma.

A munkaügyi tárca az idei évtől egy új mutató alapján határozza meg az állástalanok százalékos arányát: a produktív korban levő lakosság (15 és 64 év közöttiek) számához viszonyítja azon, produktív korban levő állástalanok számát, akik egy kedvező ajánlat esetén képesek lennének azonnal munkába állni. Az így meghatározott munkanélküliségi mutató szeptemberben 3,98 százalékon állt, az augusztusi 4,00 és az egy évvel korábbi 4,47 százalékkal szemben.

172 ezer állástalan

Mit jelent mindez abszolút számokban? „Szeptemberben 172 ezer állástalan volt a munkaügyi hivatalok nyilvántartásában, akik közül 145 ezren lettek volna képesek azonnal munkába állni egy számukra megfelelő állásajánlat esetén. A regisztrált állástalanok száma az egy évvel korábbihoz képest csaknem 10 ezerrel, az egy hónappal korábbihoz viszonyítva pedig nagyjából 2 ezerrel csökkent” – mondta el Juraj Káčer ügyvezető munkaügyi államtitkár a Munka-, Szociális és Családügyi Központ (ÚPSVR) legfrissebb jelentésére hivatkozva.

Kevesebb pályakezdő

Karol Zimmer, az ÚPSVR vezérigazgatója szerint a javulás nagyrészt annak köszönhető, hogy a munkaügyi hivatalokban állástalanként nyilvántartott érettségizettek száma a múlt hónapban tíz éve nem látott mélypontra csökkent. Míg 2013 szeptemberében 24 ezren voltak, addig idén kevesebb mint 8 ezren. „Az elmúlt években csökkent az álláskeresők nyilvántartásában szereplő érettségizettek és egyetemi diplomával rendelkezők száma. Meggyőződésem, hogy ehhez a munkaügyi hivatalok is hozzájárultak, amelyek többféle módon támogatják a diplomásokat az álláskeresésben” – véli Zimmer. Az iskolákból kikerülőknek például szakmai tanácsadást nyújtanak, ennek célja a választott munkakörhöz szükséges szakmai készségek feltárása, aminek köszönhetően felgyorsíthatják a jelentkezők elhelyezkedését a munkapiacon.

Regionális különbségek

A Szociálpolitikai Intézet (ISP) elemzői szerint a munkanélküliség szeptemberben öt megyében csökkent. A legnagyobb visszaesést Pozsony és Nyitra megyében mérték, Besztercebánya, Zsolna és Eperjes megyében ezzel szemben enyhén nőtt az állástalanok aránya. A legkevesebb állástalant továbbra is Pozsony megyében regisztrálják, ahol ezek aránya 2,52 százalék körül mozog. A sorban Nagyszombat (2,70%), Nyitra (2,81%), Trencsén (2,82%) és Zsolna megye (3,27%) következik. A legmagasabb munkanélküliséget ezzel szemben Kassa (5,32), Besztercebánya (5,49%) és Eperjes megyében (6,21%) mérték.

Több állásajánlat

Az új állást keresők szeptemberben csaknem 84 ezer ajánlat közül válogathattak, az augusztusi 81 ezerrel szemben. A legtöbb betöltetlen állást – csaknem 35 ezret – Pozsony megyében kínálják, míg a legkevesebbet, nem egész 3 ezret Eperjes megyében. Az iskolákból frissen kikerülők számára is alkalmas üres állások száma meghaladja a 42 ezret.

Read More

Post Comment