Search by category:
Egyéb kategória

Zmeko: Előnyös a Viperekre kapott ajánlat, az új miniszternek is javasolni fogom

Zmeko: Előnyös a Viperekre kapott ajánlat, az új miniszternek is javasolni fogom

Mészáros Richárd

2023. 10. 20., p – 12:42

Minden szempontból előnyös a Viper helikopterek megvásárlására kapott ajánlat, jelentette ki pénteken Daniel Zmeko, a szlovák hadsereg vezérkari főnöke. Megvásárlásukat az új védelmi miniszternek is javasolni fogja.

„Ezeknek a helikoptereknek pótolhatatlan szerepe lenne az ország védelmének biztosításában, beleértve a hozzájuk adott muníciót” – szögezte Zmeko. A választási kampányban elhangzott kijelentések ellenére a védelmi miniszternek jelölt Robert Kaliňáknak (Smer) szeretné elmagyarázni e felszerelés fontosságát, előnyeit, és tájékoztatni a kedvező vételárról. Hozzátette, természetesen tiszteletben fogja tartani a kérdésben megszülető politikai döntést.

Martin Sklenár távozó védelmi miniszter elmondta, a részletes és végső ajánlat valamikor a jövő év elején érkezik meg az USA kormányától, az egyeztető tárgyalások folyamatosan zajlanak, szlovákiai szakértők bevonásával. Szerinte hiba lenne nem kihasználni a lehetőséget, már csak azért is, mert Csehország is ilyen helikoptereket vásárolt, ez sok szempontból további előnyöket jelent és segíti az együttműködést.

Az Egyesült Államok 12 új Bell AH-1Z Viper helikopter eladására tett ajánlatot Szlovákiának, beleértve minden szükséges kiegészítő felszerelést, a pilóták és a műszaki személyzet kiképzését, és több mint 500 AGM-114 Hellfire rakétát. Az ár rendkívül előnyös, mert beleszámítják azokat a MiG-29-es vadászgépeket, amelyeket Ukrajnának adott át Szlovákia. A Viper helikopterekért hozzávetőleg 340 millió dollárt kellene fizetni, miközben 12 ilyen gép ára meghaladja az egymilliárd eurót. Szlovákiának jelenleg egyáltalán nincsenek harci helikopterei, így egy új harci képességet jelentenének a fegyveres erők számára.

Read More

Post Comment