Search by category:
Egyéb kategória

Országos citeratalálkozó: érik az utánpótlás (VIDEÓ)

Országos citeratalálkozó: érik az utánpótlás (VIDEÓ)

Száz Ildikó

2023. 10. 22., v – 09:10

Érsekújvár |

A szakmai zsűri döntése alapján a lukanényei citerazenekar kapta az idei Patócs Lajos díjat, amit Balódi László, Nemeshodos polgármestere, Nagyszombat megye képviselője adott át Tóth Lászlónak, a csoport vezetőjének.

Tizenkét citerazenekar mutatkozott be a Csemadok érsekújvári székházában a szombati, 24. országos citeratalálkozón, amelyen minden korosztály képviseltette magát. A jelenlévőket köszöntötte Mézes Rudolf, a Csemadok Nyugat-szlovákiai alelnöke, a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségének országos elnöke. A jelenlévők egyperces néma csenddel emlékeztek meg Balogh Gáborról, a Csemadok Nagykürtösi Érsekújvári Területi Választmányának elnökéről. Takács Ottó a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatója elismeréssel szólt a zenekarokról, akik egész évben lelkesen próbáltak, készültek és eljöttek az országos találkozóra. Sztruhár Izrael Diána, a Csemadok Érsekúvári Területi Választmányának elnöke és Danczi József, az ország elsőként alakult Csemadok alapszervezetének érsekújvári elnöke örömmel adtak helyet az országos találkozónak Érsekújvárban. Nem zárják ki annak a lehetőségét sem, hogy a jövőben a Csemadok-székház adjon állandó otthont a hagyományos népi hangszeren játszók találkozóinak. A műsorban fellépett a Százdi Citeraegyüttes gyermekcsoportja és a felnőttek csapata, a tardoskeddi Vándor Citerazenekar és a Tardoskeddi Citerások. Nagy tapsot kapott a diósdi Hóvirág Népzenei Együttes, amely a diósdi Eötvös József Általános Iskola tanulóiból áll. Előadásukban a citeraszó mellett megszólalt a tekerőlant, bőgő, brácsa és a furulya is. Őket a nemeshodosi citerazenekar követte csókai népdalokkal és a lukanényei citerazenekar lukanényei népdalokkal. Száraz Réka, az est háziasszonya köszöntötte a színpadon a diószegi Dió héj Citerazenekart, amely Zoborvidéki borosnótákat és moldvai dallamokat hozott, valamint a naszvadi Sústya Citerazenekart, amely Naszvad környéki dalokkal érkezett. Magyarországról jött és nagy tapsot kapott a dunaszegi Rezeda Népzenei Együttes, amely eddig 11 európai országban lépett fel. A nyárasdi Sarló Citerazenekar, amely 1973-ban alakult, a Klapka indulóval ajándékozta meg a közönséget. A szünetben elbeszélgettünk a tardoskeddi Vándor Citerazenekar vezetőjével Ujvári Alexandrával, aki az öthónapos kicsi Liliennel érkezett, férje Zoltán szintén citerázik. Alexandra elmondta, eddig összesen négy gyermek született a zenekarban. A kicsi gyermek sem akadályozza őket abban, hogy tovább hódoljanak a szenvedélyüknek és muzsikáljanak. Szerelmük egy citerás találkozón kezdődött. A Vándor Citerazenekar tagjai már jól ismerték egymást a korábbi népzenei táborokból, valamennyien több mint húsz éve citeráznak, Érsekújvárba egy mátyusföldi csokorral érkeztek.

Az elismerésben részesült Lukanényei Citerazenekarról megtudtuk, hogy 1989-ben alakultak, többszörös Aranypáva díjasok. A Kóta-díjas citerazenekarnak számos hazai és külföldi fellépése volt Magyarországon, Lengyelországban, Erdélyben, Svédországban és Brüsszelben. Eddig két hanghordozójuk jelent meg Játszunk szívből címmel. Az érsekújvári citeratalálkozót baráti beszélgetéssel, közös estével zárták.

Read More

Post Comment