Search by category:
Egyéb kategória

Több mint hétszeresére nőtt az átlagbér az elmúlt harminc évben

Több mint hétszeresére nőtt az átlagbér az elmúlt harminc évben

Kulcsár Péter

2023. 10. 23., h – 19:01

Pozsony |

Míg 1993-ban 179 euró volt a bruttó havi átlagbér, mára meghaladja az 1300 eurót – derül ki a Statisztikai Hivatal legújabb felméréséből, amelyben annak néztek utána, hogyan alakultak a fizetéseink Szlovákia harminc évvel ezelőtti megalakulása óta.

„Az 1989-es rendszerváltást követő első évtizedben, vagyis a piacgazdaságra való áttérés idején a szlovák átlagbér éves növekedési üteme többnyire két számjegyű volt. Szlovákia önállósodásának az évében, 1993-ban például meghaladta a 18 százalékot. A bérek növekedési üteme ezt követően azonban fokozatosan lassult, 2000-ben így már csak 6,5 százalékos növekedést mértünk” – mondta el lapunknak Ivan Chrappa, a Statisztikai Hivatal munkaügyi statisztikával foglalkozó főosztályának a vezetője.

Gazdasági válság

A lassulásnak azonban ezzel még korántsem volt vége. A béremelkedés éves üteme a világgazdasági válság kirobbanása miatt 2008 végén a felére esett vissza, majd 2011-ben fokozatosan 2,2%-ra zsugorodott, és a következő két évben is mindössze 2,4% körül mozgott. Ezt követően azonban beindult egy lassú javulás. A növekvő belső keresletnek köszönhetően 2014-ben 4,1%-kal nőtt az átlagkereset, 2019-re a növekedés üteme pedig már elérte a 7,8%-ot. A bruttó havi átlagbér egyébként 2018-ban lépte át az 1000 eurós határt.

Bércsökkentő járvány

Pár évnyi javulást követően azonban újabb hullámvölgy következett, ami a koronavírus-járvány számlájára írható. „A 2020 márciusában kirobbant világjárvány megfelezte az átlagbér növekedését” – teszi hozzá Chrappa, aki szerint a helyzet 2020 második negyedévében volt a legrosszabb, amikor a járványügyi intézkedések miatt több ágazatban is leállt a munka. Ennek eredményeként a nominális átlagbér 2020 második negyedévében 1,2%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest, ami egyedülálló jelenség Szlovákia történetében, a foglalkoztatás fenntartását célzó állami hozzájárulásoknak köszönhetően a következő negyedévekben azonban már javult a helyzet. Az első hónapok enyhe, 3,5%-os növekedése után 2021 második negyedévében az átlagos bérnövekedés 10,5%-ra emelkedett, ami 2004 óta a legmagasabb negyedéves növekedésnek számított. Tavaly aztán már az átlagos nominális bérnövekedés üteme többnyire 7 és 9 százalék közötti tartományban mozgott. „A gazdaság minden ágazatában javulást tapasztaltunk, a legmagasabb értékeket a világjárvány által leginkább érintett ágazatokban, például a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás vagy a szórakoztatás és szabadidős tevékenységek esetében mértük” – teszi hozzá Chrappa. Szerinte az idei év első két negyedévében a bérek növekedési üteme már megközelítette a 10%-ot, amire legutóbb 15 évvel ezelőtt volt példa. Chrappa szerint ez több tényezővel magyarázható: a munkáltatók egyrészt igyekeznek megtartani a szakképzett munkaerőt, így kénytelenek növelni a fizetéseket, de nőttek a bérek a közszférában is.

Inflációs hullámvasút

Ha az átlagos nominálbér alakulását összevetjük a fogyasztói árak alakulásával, megkapjuk a reálbért, amely azt mutatja, hogy egy átlagos szlovákiai munkavállaló mennyivel többet vagy kevesebbet engedhet meg magának a keresetéből. A reálbérek 1996-ban, 1997-ben, 2005-ben és 2002-ben nőttek a leggyorsabban. A munkavállalók reálbére az elmúlt harminc évben éves szinten hétszer csökkent, a legnagyobb visszaesést 2000-ben, 2022-ben, 1993-ban és 1999-ben mérték.

„Az 1989-es rendszerváltás és Szlovákia 1993-as megalakulása közötti időszakban – a központi tervgazdaságról a piacgazdaságra való áttérés miatt – a reálbér gyakran csökkent. 1994 és 1998 között már emelkedett, de csak a gazdaság túlfűtöttsége miatt, ami később, 1999 és 2000 között a reálbér újabb csökkenésében nyilvánult meg” – magyarázza Chrappa. A reálbérek növekedése 2001 és 2010 között is folytatódott, kivéve 2003-at, amikor egy nagyobb árderegulációs hullámra került sor, valamint 2008 végét, a gazdasági válság hatása miatt. A reálbér gyorsulása 2019 második negyedévében érte el a legmagasabb szintet, egész pontosan a 7%-ot. A világjárvány kirobbanása miatt egy évvel később azonban már 3 százalékos visszaesést mért a Statisztikai Hivatal.

A visszaesés ezúttal is csak átmeneti volt. 2021 első felében a reálbér éves szinten 5,3%-kal nőtt. A növekedés legnagyobb része a második negyedévben történt, amikor 8,1%- kal emelkedett ez a mutató. Ilyen látványos növekedésre 23 éve nem volt példa. A növekedés időszaka ezúttal azonban minden eddiginél rövidebb volt. Oroszország 2022 februárjában lerohanta Ukrajnát, az ezzel járó gazdasági bizonytalanság miatt pedig 2022 első negyedévében az átlagkeresetek reálértéken 1,4%-kal csökkentek, az év utolsó három hónapjában pedig a visszaesés üteme 7,6%-ra mélyült. A bérek 2000 óta mért legnagyobb mértékű csökkenését elsősorban az áruk és szolgáltatások árának a szárnyalása okozta. Ugyanakkor az Ukrajnában zajló háborús konfliktus az egekbe hajtotta az energiaárakat is.

Bizonytalan jövő

Mire számíthatunk az elkövetkező időszakban? „Az idei év eleje óta a csökkenő infláció enyhítette a bérek alakulására nehezedő nyomást, a reálbérek a második negyedévben azonban éves szinten még így is 2 százalékkal csökkentek. Továbbra is kérdéses, hogy a várt magasabb nominális bérnövekedés elegendő lesz-e ahhoz, hogy a reálbérek a következő időszakban ismét tartós növekedésbe kezdjenek” – zárja Ivan Chrappa. Peter Kažimír jegybankelnök, a jegybank által közzétett új őszi gazdasági előrejelzést ismertetve pár napja ezzel kapcsolatban egyébként elmondta, hogy a reálbérek visszaesése már fokozatosan lassult, és az év második felében várhatóan megáll. Az idei év egészére jósolt 1,2 százalékos csökkenést jövőre így már 2,3 százalékos növekedés követheti.

Read More

Post Comment