Search by category:
Egyéb kategória

Örömkönnyek az értelmi fogyatékkal élők képzőművészeti szalonján Érsekújvárban (VIDEÓ és KÉPEK)

Örömkönnyek az értelmi fogyatékkal élők képzőművészeti szalonján Érsekújvárban (VIDEÓ és KÉPEK)

Száz Ildikó

2023. 10. 24., k – 12:00

Érsekújvár |

Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Szlovákiai Szövetsége (Združenie na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v SR – ZPMP) 27 éve rendezi meg a képzőművészeti szalont, amelynek első alkalommal adott otthont az érsekújvári szervezet.

Szociális szolgáltató központot, speciális iskolát, tanácsadó központot működtetünk immár huszonöt éve, a ZPMP érsekújvári szervezete tavaly ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját. A képzőművészeti kiállítás összeköt bennünket, alkalmunk van azok szemével ismételten felfedezni a színek világát, akik azokat a legtisztábban látják”

hangsúlyozta Nagy Anita, a ZPMP érsekújvári szervezetének elnöke, az érsekújvári székhelyű Regionális Edukációs és Szociális központ alapítója és igazgatója.

Határtalan művészet

Nagy Anita elmondta továbbá, hogy a művészet nem ismer határokat. A világ olyan hely, ahol számtalan színt és árnyékot láthatunk, de mindenki másképpen, egyéni színvilágán keresztül érzékeli azokat. Az itt bemutatott alkotók számára a művészet eszköz, amelynek segítségével kifejezhetik belső világukat, örömüket és vágyaikat. A színek világa univerzális és nem rekeszt ki senkit. Több mint 55 szlovákiai szociális intézet, speciális óvoda, iskola, helyi szervezet és egyén kapcsolódott be Képzőművészeti Szalon 2023 versenybe. A szervezők elmondása szerint hihetetlen akaraterőről, tehetségről tanúskodnak a beküldött pályaművek, és köszönet jár a fogyatékkal élő gyerekekkel, felnőttekkel foglalkozóknak, akik támogatják őket az alkotás során. Az Érsekújvári Regionális Művelődési Központ rendezvényén jelen volt Denisa Felixová, az Érsekújvári Városi Hivatal szociális és iskolaügyi osztályának vezetője, Marcel Filaga, Nagysurány polgármestere és Stefi Nováková, a ZPMP szlovákiai szervezetének elnöke. A szakmai zsűrinek nem volt könnyű feladata, mintegy 340 alkotást kellett elbírálniuk, élén Farkas Veronika művészettörténésszel, a komáromi Limes Galéria vezetőjével. Segítője volt Miriama Švecová, Érsekújvári Művészeti Alapiskolából és Ingrid Petríková, az érsekújvári összevont magániskola pedagógusa. Farkas Veronika elmondta, a Világunk színei témakörben beküldött pályamunkák közt volt olajfestékkel és temperával készült alkotás, de készültek tusrajzok, kollázsok és akadt, aki agyaggal dolgozott.

„Kollektív alkotásokat is találunk a kiállításon, a képzőművészeti szalonnak egyik fontos üzenete, hogy a fogyatékkal élők értékesek és értéket tudnak teremteni. A világ szép és valamennyien kivétel nélkül a részesei vagyunk!”

hangzott el Farkas Veronika értékelésében. Elismerően szólt a zsűri elnöke a szervezők munkájáról, akik olyan színvonalas kiállítást rendeztek, amely bármelyik képzőművészeti tárlattal vetekedhet. A hétfői őszi napsütésben valóban, még élénkebb színekben pompáztak az alkotások.

Díjazottak és fellépők

Az első helyezett, a Grand Prix díj tulajdonosa a 24 éves Martin Hučko lett, aki az érsekújvári munkaterápiás műhelyben tevékenykedik. Édesanyja elmondta, alázattal és hálával köszönik az elismerést és a munkaterápiás központ dolgozóinak a fiatalokhoz való hozzáállásukat. Kollektív alkotásért részesültek elismerésben a garamszentkereszti Doména szociális szolgáltatóközpont lakói. Egyéni alkotói díjban részesült a negyvenes éveiben járó Petra Nováková Nagyjakabfalváról, akinek mákfestményét értékelte a zsűri, a díjazott örömkönnyeket ejtett, a jelenlévők nagy tapssal osztoztak sikerében. Vidám, színes utcát formált meg kerámiából az andódi Alaksa Dávid, a 36 éves fiatalember évek óta lelkesen alkot az érsekújvári védett, terápiás műhelyben. Nagy Anita köszönetet mondott Stefi Novákovának, aki 27 éve szervezi a képzőművészeti szalont, a szakmai zsűrinek, továbbá Mária Baláž Gyuránovának a segítségért és Budinsky Andreának, az érsekújvári Regionális Edukációs és Szociális központ speciális pedagógusának a szervezésért, valamint Vladimíra Malperovának, az Érsekújvári Regionális Művelődési Központ vezetőjének, amiért otthont adott a kiállításnak. A megnyitót az autizmussal élő Gabriel Németh zongorajátéka tette hangulatosabbá és a rendezvényen dalra fakadt a 17 éves érsekújvári tehetség, Gabriel Suchý. A Képzőművészeti Szalon 2023 alkotásait november 8-ig tekinthetik meg az érdeklődők, munkanapokon 8-tól 16 óráig, az épület akadálymentesített.

Read More

Post Comment