Search by category:
Egyéb kategória

Őszi Kulturális Napok: világzenei csemegék Párkányban

Őszi Kulturális Napok: világzenei csemegék Párkányban

Mészáros Richárd

2023. 10. 24., k – 12:49

Párkány |

Ritka világzenei csemegéket, nemzetközi színvonalú produkciókat, kiváló népzenei fellépéseket láthat és hallhat az, aki novemberben Párkányba látogat. A XI. Őszi Kulturális Napok rendezvénysorozatán olyan együtteseknek és előadóknak tapsolhatunk, akik már a profik közt is fogalomnak számítanak.

A vájtfülű, igényes közönség számára is gazdag és vonzó novembert kínál az Őszi Kulturális Napok rendezvénysorozata, egy hónapig jobbnál jobb koncerteket látogathatunk a Duna-parti városban. Klezmer, klasszikus magyar népzene, világzene, olykor-olykor rock-, jazz- és ambient-hatásokkal, profi előadók tolmácsolásában. A rendezvénysorozatot a Pressburger Klezmer Big Band műsora nyitja, november 5-én, este hét órakor, a városi művelődési központban. A Pressburger Klezmer Big Band a világzenei színpad elismert együttese sokadik alkalommal érkezik Párkányba legújabb projektjével, hogy ismét elkápráztassa itteni közönségét. A zenekar a World Music Charts Europe slágerlistájának előkelő helyéről hozza el a városba a kelet-európai zsidóság népzenéjének érzelemdús és energikus ritmusait.

A Muzsikás együttes ötvenedik születésnapja alkalmából jubileumi koncertet ad Párkányban, mégpedig november 12 –én, este 7 órakor, szintén a városi művelődési központban. Az 1973-ban alakult Muzsikás Magyarországon az egyik legnépszerűbb, külföldön a legismertebb magyar népzenei együttes. Az ország kulturális nagykövetei közé sorolják őket. Egyaránt otthonosan mozognak a népzenei és a világzenei fesztiválokon is. Számos rangos díj és kitüntetés birtokosai: Magyar Művészetért-díj, Liszt Ferenc-díj, Magyar Örökség-díj, Kossuth-díj, Prima Primissima-díj. Az együttest 2008-ban európai zenekarként elsőnek a legrangosabb nemzetközi világzenei díjjal, a WOMEX- díjjal is elismerték.

November 15-én, este hét órakor a lengyel VOŁOSI együttes lép fel a művelődési központban, egy fergeteges világzenei koncerttel. A VOŁOSI a világzenei színpad egyedi jelensége. Zenéjük energiarobbanás, amely a muzsikálás határtalan öröméből fakad. Improvizáció a zenei világok határán. Zenei stílusukban rock, jazz, világ-, ambient és filmzenei hatások érvényesülnek. Eddig több mint 850 koncertet adtak a világ rangos koncerttermeiben és fesztiváljain, mint pl. a londoni Kings Place, az amsterdami Concertgebouw, a Sziget Fesztivál, a Colors of Ostrava, a Wiener Konzerthaus vagy a Hamamatsu Világzenei Fesztivál.

A Liszt Ferenc Művészeti Alapiskolában november 19- én, este hét órai kezdettel a KISS Zenészek koncerteznek. A 2013-ban Ipolybalogon alakult kamarazenekar az évek során számos könnyűzenei rendezvényen vett részt a Felvidéken és Magyarországon egyaránt. Visszajáró fellépői a Gombaszögi Nyári Tábornak, de zenéltek már a kapolcsi Művészetek Völgyében is. Az együttes 2021-ben aranysávos besorolást ért el a Pannon UniFesten, 2023-ban pedig abszolút győztesként végzett a 9. Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemlén. Repertoárjukban dalfeldolgozások, illetve saját szerzemények is szerepelnek.

A hónap végén, november 26- án pedig ismét egy kiváló világzenei esten vehetünk részt Párkányban, a városi művelődési központban. Aznap este hét órakor ugyanis a Söndörgő együttes lép a közönség elé, a zenei ínyencek nagy örömére. A tradicionális zenék ősisége, a klasszikus zene kifinomultsága, a rockzene energiái és Bartók gondolkodásának tisztasága jellemzi a Söndörgő együttest, a nemzetközi világzenei színtér egyik legizgalmasabb, leginnovatívabb zenekarát. Tamburocket című 2014-es lemezük az európai világzenei rádiósok listájának első helyén állt. Ebben a zenei világban a klasszikus zenei igényű kompozíciók és a jazz szabad levegőjét árasztó improvizációk tökéletesen megférnek egymás mellett, ahogy a legkülönbözőbb forrásokból származó inspirációk is összeolvadnak az utánozhatatlan Söndörgő-stílusban.

Novemberben, Párkányban tehát minden héten profik várják a muzsikakedvelő közönséget, ráadásul a belépés valamennyi felsorolt rendezvényre ingyenes.

Read More

Post Comment