Search by category:
Egyéb kategória

A parlament a törvényhozás alelnökeit is megválasztotta

A parlament a törvényhozás alelnökeit is megválasztotta

Czímer Gábor

2023. 10. 25., sze – 17:46

Pozsony |

A parlamenti képviselők szerdán letették az esküjüket és megválasztották a házelnököt. A törvényhozás első embere a most induló választási időszakban Peter Pellegrini (Hlas) lesz. Igor Matovič viszont most is képes volt meglepetéssel szolgálni, „Szlovákiára” nevezte át mozgalmát, az OĽaNO-t.

A parlament alakuló ülésén a képviselők a törvényhozás házelnökévé választották Peter Pellegrinit, a koalíciós Hlas elnökét. A voksolás előtt szót kért az ellenzéki OĽaNO vezetője, Igor Matovič, aki élesen bírálta Pellegrinit, mert szerinte hazugsággal vette rá a nyugdíjasokat, hogy szavazzanak rá. Matúš Šutaj Eštok (Hlas) a válaszában pedig adócsalónak nevezte Matovičot. A titkos szavazás során 131 képviselő adta Pellegrinire a voksát, ami azt jelenti, hogy az ellenzék nagy részének szavazatát is megkapta. A parlament új elnöke a megválasztása után arról beszélt, a most felálló törvényhozás és kormány minden polgárt képviselni szeretne. Bírálta a korábbi időszak éles vitáit, kulturált parlamenti vitára kérte képviselőtársait.

Ugyancsak megválasztották a törvényhozás alelnökeit. A szokásoknak és a parlamenti pártok erőviszonyainak megfelelően három alelnököt a kormányoldal, egyet pedig az ellenzék állít. Így az egyik alelnök Andrej Danko, a koalíciós SNS elnöke lett. Ugyancsak megválasztották ebbe a tisztségbe a Hlas politikusát, Peter Žigát, a Smer részéről pedig Ľuboš Blaha foglalhatta el a pozíciót. Žiga személyével kapcsolatban korábban kifogásként merült fel, hogy korrupció miatt büntetőeljárás folyik ellene. Ez ugyanakkor jogilag nem lehetetleníti el, hogy elfoglalja a tisztséget. Blaha pedig oroszbarát kijelentéseiről ismert. Az egyetlen ellenzéki alelnök Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia (PS) elnöke lesz.

Az újonnan megalakult parlament a törvényhozás működése szempontjából elsődleges bizottságok elnökeit is megválasztotta. Így a mandátumvizsgáló bizottságot Marián Saloň (Smer), az érdekütközéseket vizsgáló bizottságot Veronika Remišová (Za ľudí, OĽaNO, újabban Szlovákia-frakció) vezeti majd.

Kiderült az is, kik vezethetik a parlamenti pártok képviselői csoportjait, azaz a frakciókat. A Smer-frakciót Ján Richter, a PS frakcióját Martin Dubéci vezeti. A Hlasét Róbert Puci, az OĽaNO képviselői csoportját Michal Šipoš, a KDH-ét Martina Holečková, az SaS-ét Branislav Gröhling, az SNS-ét pedig Andrej Danko vezeti. A Smer a legerősebb frakció a parlamentben (42 képviselő). A második a PS (32 képviselő), majd a Hlas (27 képviselő). Az OĽaNO körüli koalíciónak koalíciójának 16, a KDH-nak 12, az SaS-nek 11, az SNS-nek tíz képviselője van a parlamentben. Boris Kollár (Sme rodina) távozó házelnök sok sikert kívánt az új parlament képviselőinek, egyúttal tisztességre és a gyűlöletkeltés befejezésére szólította fel őket.

A törvényhozás ülését délután megszakították, mivel az új kormány vezetőjét, Robert Ficót és kabinetjének minisztereit Zuzana Čaputová még a délután folyamán kinevezte. Az ő helyükre ún. pótképviselők kerülnek.

A kormány kinevezésének a  napja egy meglepetéssel is szolgált, az OĽaNO és Barátai mozgalom ismét nevet változtatott, szerdától kezdődően csak Szlovákia (Slovensko) néven fut. Mivel hármas koalícióban jutottak a parlamentbe, képviselői csoportjukat hivatalosan Szlovákia, Za ľudí, Keresztény Unió frakciónak nevezik majd. Matovič mozgalma idén már változtatott egyszer nevet, mégpedig úgy, hogy azoknak a platformoknak, kisebb szubjektumoknak az ottlétére utaljon, melyek az OĽaNO-val egy listán indultak.

Read More

Post Comment