Search by category:
Egyéb kategória

Fico elfogadja, hogy Szlovákia többet fizessen az EU költségvetésébe

Fico elfogadja, hogy Szlovákia többet fizessen az EU költségvetésébe

Kulcsár Péter

2023. 10. 27., p – 13:14

Szlovákia kész a következő négy évben 400 millió euróval többet befizetni az EU közös költségvetésébe, az Ukrajnának nyújtandó, összesen 50 milliárd eurós csomagba. Robert Fico kormányfő bizonyos feltételekkel hajlandó elfogadni ezt a javaslatot – tájékoztatott pénteken a kormányhivatal.

Fico elmondta, csütörtök éjszaka komoly vita volt az EU-csúcson a költségvetés módosításáról. „Az egyik javaslat, hogy 2027-ig 50 milliárd eurós uniós támogatást kapjon Ukrajna. Ez két módon valósítható meg – vagy lefaragunk más uniós költségvetési tételeket, vagy többet fizet be mindenki az uniós költségvetésbe a saját állami költségvetéséből” – tette hozzá.

Fico kijelentette, bár a szlovák államháztartás „romokban hever”, kész megemelni a szlovák befizetés összegét, ám ezt több feltételhez köti. „Nem fogadjuk el a mezőgazdasági termelésre és a különbségek felszámolására szánt uniós alap, az úgynevezett kohéziós keret pénzeinek semmiféle lefaragását. Emellett a megemelt költségvetési részt az EU versenyképességének fejlesztésére és az illegális migráció elleni harcra kell felhasználni. Ukrajna anyagi támogatása esetében pedig garanciákat követelünk, hogy az uniós pénzeket, beleértve a szlovák hozzájárulást, nem sikkasztják el” – mondta Fico. Kijelentése szerint az ukrajnai támogatás egy részét az ukrán határ menti szlovákiai infrastruktúra felújítására, valamint az Ukrajna újjáépítésében résztvevő szlovák cégek támogatására fogják felhasználni.

Read More

Post Comment