Search by category:
Egyéb kategória

Jordániában több ezren szolidaritásukról biztosították a palesztinokat

Jordániában több ezren szolidaritásukról biztosították a palesztinokat

Mészáros Richárd

2023. 10. 28., szo – 11:49

Több ezren tüntettek pénteken Jordániában a Gázai övezetben élő palesztinokkal való szolidaritásuk jeléül Izrael folyamatos támadásai miatt.

A fővárosban, Ammánban a pénteki ima után tömegek vonultak végig a városközponton – jelentette az Áden al-Ghad nevű hírportál.

Este az izraeli nagykövetség előtt gyűltek össze a tüntetők, miután Izrael bejelentette, hogy kibővítette szárazföldi hadműveleteit.

A rendőrség könnygázt vetett be a tüntetők feloszlatására, a közösségi médiában közzétett videók tanúsága szerint.

A jordániai közbiztonsági ügynökség szóvivője azt mondta, hogy „zavargók” tüzeket gyújtottak egy, az izraeli nagykövetségtől nem messze lévő területen, és ott zavargásokat szítottak.     

Hangsúlyozta, hogy a jordániai hatóságok továbbra is lehetővé teszik, hogy mindenki kifejthesse a véleményét, de nem tűrik, ha valaki megszegi a törvényt.

Tunéziában több tucat palesztin támogató gyűlt össze este a fővárosban, Tuniszban egy virrasztásra.

Irakban a mecsetek hangszóróiból péntek este az „Allahu akbar” (Allah a leghatalmasabb) kiáltás hangzott fel a Gázai övezetben élőkkel való szolidaritásból – jelentették szemtanúk. A kiáltások akkor hangzottak el amikor Izrael bejelentette a kibővített szárazföldi hadműveleteket.

A Hamász iszlamista palesztin mozgalom korábban tiltakozásra szólította fel a palesztinokat, arabokat és muzulmánokat. A Hamász két héttel ezelőtti hasonló felhívása után tömeges tiltakozások törtek ki többek között Egyiptomban, Libanonban, Szíriában és Jordániában.

Az izraeli hadsereg csapatokat és felszerelést vonultat fel a palesztin terület határán október 7-e óta, amikor a Hamász fegyveresei áttörték a védelmet, és Dél-Izraelben több mint 1400 embert megöltek és legalább 229 embert elraboltak.

Az izraeli drónok, harci repülőgépek és rakéták támadják a Hamász által ellenőrzött Gázai övezet célpontjait. A Hamász által irányított egészségügyi minisztérium a háború kezdete óta a halálos áldozatok számát 7 326-ra teszi.

A Hamászt az Egyesült Államok és az Európai Unió terrorszervezetként tartja nyilván.

Read More

Post Comment