Search by category:
Egyéb kategória

Mától a szlovákiai nők ingyen dolgoznak

Mától a szlovákiai nők ingyen dolgoznak

Mészáros Richárd

2023. 11. 01., sze – 16:57

Az idei évben ledolgozott munkanapokat figyelembe véve a nők november 1-től az év végéig ingyen dolgoznak. Míg egy férfi egy eurót keres, a nők ugyanazért a munkáért 27 centtel kevesebbet, 0,83 eurót kapnak. A tavalyi évvel összehasonlítva még nagyobb lett a szlovákiai nők hátránya – hívta fel a figyelmet a Munka- és Családkutató Intézet (IVPR).

2022-ben 19% volt a különbség a férfiak és a nők havi nominális átlagkeresetében, ami éves szinten 1,1 százalékos növekedést jelent. A férfiak átlagosan 1654 eurót, a nők 1343 eurót kerestek. Szlovákiában a nők és férfiak javadalmazásának helyzete az Európai Unió többi országához képest romlik.

„Az állam olyan intézkedésekkel is hozzájárulhat a nemek közötti bérszakadék csökkentéséhez, mint például a bér növelése azokban az ágazatokban, ahol többnyire nők dolgoznak, az oktatásban, a szociális segélyezésben és az egészségügyben, mivel ezekben az ágazatokban dominálnak az alacsony fizetésű munkák. Ebben segíthet például az anyagi támogatás, illetve a megfelelő számú bölcsődei és óvodai férőhely megteremtése a gyermekek számára” – nyilatkozta Andrej Kuruc, a Nemi diszkrimináció megelőzése és felszámolása elnevezésű állami projekt elemzője és kutatója.

(Refresher)

Read More

Post Comment