Search by category:
Egyéb kategória

Izraeli találat ért egy mentőautót Gázában, több civil is meghalt

Izraeli találat ért egy mentőautót Gázában, több civil is meghalt

Kulcsár Péter

2023. 11. 04., szo – 08:16

Izraeli találat ért egy mentőautót Gáza városában pénteken, többen életüket vesztették a csapásban.

Az izraeli hadsereg arra hivatkozott, hogy a mentőautó szélsőségeseket szállított, míg Asraf al-Kidra, a gázai egészségügyi hatóságok szóvivője szerint sebesülteket evakuált a Gázai övezet északi részéből délre.

Kidra elmondta, hogy a mentőautó egy konvoj részét képezte, amely elhagyta az as-Sifra kórházat. Az áldozatok számának pontosítása nélkül hozzátette, hogy sok halott és sebesült van.

A szóvivő szerint több helyen is támadás érte a konvojt, ideértve az as-Sifra kórház kapuját és a nagyjából egy kilométerre lévő Anszár teret.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy a Hamász egyik terrorista sejtje által használt mentőautót azonosítottak, majd csapást mértek rá a hadműveleti övezetben. A hadsereg azzal vádolta a Gázai övezetet irányító radikális iszlamista palesztin szervezetet, hogy harcosait és fegyvereit szállítja mentőautókban.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója mikroblogján arról írt, hogy teljesen megdöbbentették a mentőautókat ért támadásokról szóló jelentések. Leszögezte, hogy a pácienseket, egészségügyi dolgozókat és a kórházakat óvni kell.

Kidra korábban arról számolt be, hogy a súlyos sebesülteket mentőkkel fogják a palesztin terület déli részébe, onnan pedig Egyiptomba szállítani kezelésre.

Izrael azt állítja, hogy a Hamász parancsnoki állásokat és alagútbejáratokat alakított ki az as-Sifra kórház területén. A Hamász és a kórház vezetése is tagadta, hogy a fegyveresek az egészségügyi intézmény területét bázisként használnák.

Read More

Post Comment