Search by category:
Egyéb kategória

Katar: a gázai túszok elengedéséhez „nyugalmi időszakra” van szükség

Katar: a gázai túszok elengedéséhez „nyugalmi időszakra” van szükség

Mészáros Richárd

2023. 11. 05., v – 16:34

A katari közvetítők nem fogják tudni elérni a Gázai övezetben fogva tartott izraeli túszok szabadon engedését „nyugalmi időszak” nélkül – közölte vasárnap a dohai külügyminisztérium.

Madzsid al-Anszári külügyi szóvivő hangsúlyozta: ahhoz, hogy sikerülhessen a túszok szabadon engedése, nyugalmi időszak kell.

Muhammad bin Abdul Rahman Ál Száni katari miniszterelnök francia hivatali partnere oldalán adott dohai sajtótájékoztatóján közölte, hogy a tárgyalások kudarcba fulladhatnak az izraeli csapások és a megbeszéléseket övező hamis információk miatt.

Katart bírálatok érték, amiatt, hogy megtűri területén a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet magas rangú tisztségviselőit és politikai irodájának működését. Doha arra hivatkozik, hogy mindez egyfajta „csatornaként szolgál a béke érdekében”.

„Ez egy közvetítésre használt csatorna a túszok szabadon engedése, a külföldi állampolgárok távozásának lehetővé tétele végett és a közvetítés számos más vonatkozása tekintetében. Így nem látom értelmét e csatorna lezárásának” – emelte ki Anszári.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök pénteken visszautasította a Gázai övezetet irányító radikális iszlamista Hamász felszámolására indított hadműveletének szüneteltetésére vonatkozó amerikai felhívást, amely a szélsőségesek által elhurcolt több mint 240 túsz kiszabadítását lett volna hivatott elősegíteni. Az izraeli kormányfő leszögezte, hogy az izraeli hadsereg nem állítja le támadásait, míg a szélsőségesek el nem engedik a túszokat.

Katar az Egyesült Államokkal egyeztetve próbál közvetíteni a foglyok ügyében a Hamász és Izrael között.

A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint mintegy 240 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium adatai szerint az övezetben indított izraeli műveletek halálos áldozatainak száma átlépte a 9700-at, a sebesülteké pedig megközelíti a 25 ezret.

Read More

Post Comment