Search by category:
Egyéb kategória

Fico leltárt kér a katonai felszerelésről, Kaliňák szerződésmódosításokat tervez

Fico leltárt kér a katonai felszerelésről, Kaliňák szerződésmódosításokat tervez

Kulcsár Péter

2023. 11. 06., h – 15:39

Robert Fico (Smer) kormányfő az eddigi ukrajnai szállítmányok miatt új leltárt kér Robert Kaliňák (Smer) védelmi minisztertől a katonai felszerelésekről.

Elutasítja, hogy Szlovákia további katonai segítséget nyújtson Ukrajnának, de azt nem akarja akadályozni, hogy a szlovákiai fegyvergyárak hadászati eszközöket adjanak el. Kaliňákkal együtt egyetértenek a hazai fegyveripar támogatásának szükségességében – erről hétfői sajtótájékoztatójukon nyilatkoztak a védelmi minisztériumban.

„Mindent megteszünk a humanitárius és civil segítségnyújtás terén Ukrajnának. Feltétezem, az egyik ilyen dolog lehet például az aknamentesítés is” – mondta Fico, de elképzelhetőnek tartja egészségügyi felszerelések szállítását, illetve a lerombolt polgári épületek felújításában való részvételt is.

A NATO-val kapcsolatban elmondta, Szlovákia minden feladatot teljesít, amit egy tagállamtól elvárnak, ugyanakkor elképzelhetőnek nevezett olyan állásfoglalásokat, „amelyek nem voltak jellemzőek az előző kormányra”.

Kaliňák a migrációs válságra való reagálást nevezte a legsürgetőbb feladatnak. „Változást tervezünk közösen a belügyminisztériummal, hogy minél hatékonyabban tudjunk lépni” – jegyezte meg azzal, hogy a két tárca ura lesz a helyzetnek.

A védelmi miniszter az elmúlt hónapokban kötött szerződések felülvizsgálásáról is beszélt. „Néhányat botrányos módon kötöttek, előnytelen feltételekkel. Ragaszkodni fogunk olyan kiigazításokhoz, hogy a védelmi tárca egyenrangú félként szerepeljen a szerződésekben” – jelentette ki Kaliňák.

A miniszter a katonákat akarja a középpontba állítani, reformokat tervez a fegyveres erőknél, melyekkel a keleti határon uralkodó ingatag helyzetre is reagálna, az elsődleges feladat pedig a légvédelem. A védelmi tárca aktívan kíván bekapcsolódni a szlovák nemzeti felkelés évfordulójának jövő évi megünneplésébe is.

A tárca költségvetéséből infrastrukturális projektekre is elkülönítene összegeket, ebből a célból alapot akar létrehozni civil és katonai projektek kelet-szlovákiai megvalósítására. Ilyen lehet például utak és hidak felújítása, amelyek részben hadifelszerelések szállítása következtében rongálódnak meg.

Kaliňák bírálta, hogy Szlovákia nincs felkészülve az F-16-os vadászgépek fogadására. Emellett a szlovák hadiipar támogatását hangsúlyozta. „Szeretnénk, ha a fegyvergyártás jelentősen hozzájárulna a nemzeti össztermék növekedéséhez” – mondta, hozzátéve, hogy ebbe a hadifelszerelések javítása és karbantartása is beletartozik.

Read More

Post Comment