Search by category:
Egyéb kategória

Konszolidáció helyett 13. nyugdíj

Konszolidáció helyett 13. nyugdíj

Mészáros Richárd

2023. 11. 07., k – 19:45

Az új kormány programja még el sem készült, de már most nyilvánvaló, hogy a takarékoskodás nem lesz a negyedik Fico-kormány védjegye. Konkrét gazdaságpolitikai intézkedésekről eddig nem sokat hallottunk a kormányfőtől és a miniszterektől, de a megnövelt tizenharmadik nyugdíj kérdése szinte azonnal az asztalra került. Robert Fico miniszterelnök és Erik Tomáš munka-, szociális és családügyi miniszter közösen jelentették be, hogy jövő évtől a nyugdíjasok az átlagnyugdíjnak megfelelő tizenharmadik nyugdíjra lesznek jogosultak. Ez valahol várható volt, ugyanis a megnövelt tizenharmadik nyugdíj a Smer, illetve főleg a Hlas választási kampányának egyik központi eleme volt. Az ígéreteket pedig teljesíteni kell, még akkor is, ha ezt az államkassza nem bírja el.

Aki már kicsit hosszabb ideje szemléli a szlovák politikai színteret, az biztosan emlékszik, hogy Robert Ficónak néhány nappal a 2020-as parlamenti választás előtt sikerült átültetnie a törvényhozásban az átlagnyugdíjak összegének megfelelő tizenharmadik nyugdíjat. A parlamenti választás megnyeréséhez azonban már ez sem volt elegendő, és ez a pénzügyi forrásokkal nem biztosított kötelezettség a parlamenti választás után felálló Matovič-kormányra maradt. Forráshiány miatt az új kabinet megnyirbálta a tizenharmadik járandóságokat, ezzel évekig remek támadási felületet szolgáltatva az ellenzéki pártoknak. Robert Fico visszatért, és vele együtt tért vissza az átlagnyugdíjnak megfelelő tizenharmadik nyugdíj is. Hogy ez mennyibe fog jövőre kerülni a költségvetésnek, azt nem nehéz összeszámolni. Jövőre az átlagnyugdíj összege valahol 600 euró körül fog mozogni, és a tizenharmadik járandóságra jogosultak száma 1,15 millió. Ez körülbelül 700 millió eurós költségvetési terhet jelent, de ha hozzáadjuk az özvegyi, árvasági és rokkantsági nyugdíjakat is, akkor az összeg 1 milliárd euróra növekszik. Az idén a tizenharmadik nyugdíjak 300 millió euróba kerülnek, tehát jövőre összességében 700 millió eurónyi új forrásra lesz szükség. Olyan forrásra, mely jelenleg nem áll Szlovákia rendelkezésére, ezért jó eséllyel az államadósság további növelésére lehet számítani.

Amikor a szombati rádióvitában a műsorvezetőnő megkérdezte Ján Richtert, a Smer képviselői klubjának az elnökét, hogy honnan lesznek források a magasabb tizenharmadik nyugdíjakra, akkor ő úgy válaszolt, hogy a kormányprogram erre a kérdésre is választ fog adni. Ezt valószínűleg úgy lehet értelmezni, hogy onnan megtudjuk, kik lesznek azok a szerencsések, akik magasabb adókat vagy különadókat fognak fi zetni. A bankszektor már készülhet is a magasabb adókra, de biztosan nem lesznek egyedül.

A baj viszont az, hogy a többlet adóforrásokat nem új kiadások finanszírozására, hanem a költségvetési hiány csökkentésére kellene fordítani. Továbbra is érvényes, hogy az EU-ban az idén Szlovákiában lesz a legnagyobb költségvetési hiány, és ha a kormány nem mutat fel ambiciózusabb konszolidációs tervet, akkor a hiány jövőre sem csökken számottevően. Ahogy azt a Költségvetési Tanács tagjai folyamatosan ismétlik, a kormánynak jövő tavaszig egy hihető konszolidációs tervet kell felmutatnia, mert ellenkező esetben a nemzetközi hitelminősítő intézetek rontani kezdik Szlovákia ratingjét, ami ahhoz vezet majd, hogy a befektetők csak magasabb kamatok mellett lesznek hajlandóak szlovák államkötvényeket vásárolni. Ez azt jelenti, hogy a szlovák államadósság finanszírozásának költségei megnőnek majd, és ezek a források valahol máshol fognak hiányozni a költségvetésben. A Fico-kormány számára ez nem baj, fő, hogy megvan a megnövelt tizenharmadik nyugdíj. A költségvetési problémákat meg majd rákenik az előző három és fél évben kormányzó kormányokra.

Read More

Post Comment