Search by category:
Egyéb kategória

KÚ: A változások jelentősen csökkentik a szülői nyugdíj összegét

KÚ: A változások jelentősen csökkentik a szülői nyugdíj összegét

Kulcsár Péter

2023. 11. 08., sze – 13:52

A kormány jól átgondolt húzása, hogy a szülői nyugdíjbónusz a 2%-os adófelajánlás legyen, ám ezáltal 90%-kal csökken a szülői nyugdíj összege. Egyeseknek arra sem futja majd belőle, hogy megigyanak egy kávét – jelentette ki a Keresztény Unió (KÚ) párt Erik Tomáš (Hlas) munka-, szociális és családügyi miniszter keddi bejelentéseire reagálva.

„Az új kormány valóban rendkívül eredeti módon teremti elő az ígéretei kifizetéséhez szükséges pénzt. Radikális húzással megszünteti a szülői nyugdíjat, és azzal akarja befogni az idősek száját, hogy a gyerekeik felajánlhatják nekik jövedelemadójuk 2%-át” – figyelmeztetett a párt.

A számítások szerint azonban a szülői bónusszal évi 180 eurót, azaz havi 15 eurótt kapott volna a szülő gyereke járulékbefizetéseiből. „A 2%-os adófelajánlással viszont nem 180 eurót kapnak, hanem 18-at, havi 1,50-et, amiből sok helyen még egy kávét sem lehet kifizetni” – tette hozzá a párt.

„A «smeres» kormány húzásainak nem az a célja, hogy a munkavállaló gyerekek segíthessék a szüleiket, hanem hogy a kormánypártok összekaparják maguknak azt a pénzt, amiből a saját választási ígéreteiket finanszírozhatják” – közölte a KÚ. Ezzel komoly összeget szereznek, hogy jövőre kifizethessék a 13. nyugdíjat, de radikálisan csökkentik a szülői nyugdíj összegét. „A szülői nyugdíj teljes eltörlésében csak az akadályozza meg a kormányt, hogy folyósítása szerencsére szerepel az alkotmányban” – folytatta a párt.

A munkaügyi miniszter kedden jelentette be, hogy a Szociális Biztosító idén nem tud teljes összegű 13. nyugdíjat kifizetni, aminek összege megegyezne az átlagnyugdíjéval, ugyanis már megkezdődött a 13. nyugdíjak folyósítása, az előző kormány által meghatározott összegek szerint. Hozzátette, minisztériuma tárgyal a pénzügyi tárcával, hogy lehetséges-e még idén kifizetni a nyugdíjasoknak további egyszeri anyagi támogatást. Azt is bejelentette, jövőre a szülői bónuszt nem a munkavállaló gyereke járulékbefizetései egy részéből fizetik ki, hanem a jövedelemadója 2%-át ajánlhatja fel a saját szüleinek.

Read More

Post Comment