Search by category:
Egyéb kategória

Párkány: jövőre költözhet el a hulladékudvar a Petőfi utcáról

Párkány: jövőre költözhet el a hulladékudvar a Petőfi utcáról

Kulcsár Péter

2023. 11. 08., sze – 17:59

Párkány |

Az évtizedek óta húzódó ügy telekcserével végződik, a telep kikerül a város szélére. A városháza osztályvezetője szerint még idén lezárják a tulajdonjogi kérdéseket és jövőre a vasgyűjtő hulladékudvar elköltözhet a Petőfi utcáról.

Mint arról korábban beszámoltunk, a lakótelepi lakosok évek óta panaszkodtak a Petőfi utcai fémhulladékot gyűjtő udvar ellen, amit a zsolnai Zberné suroviny működtet a saját területén. Mondván, hogy a tevékenységük, főképp nyáron zajjal és porral jár. Az ügy már évtizedek óta húzódott, de most Sipos Istvántól, a városháza vagyonjogi osztályának vezetőjétől úgy értesültünk, hogy hamarosan pont kerülhet a történet végére. Sokáig az állt a megoldás útjában, hogy nem találtak olyan területet a város szélén, amely mindhárom érintett félnek megfelel. Viszont mára a telek megvan, ez a város saját területe, az ún. Szabó udvar, melynek egy részét Párkány a Convertis cégnek adja el, a másik részét pedig a Petőfi utcai telekért cserébe átadja a hulladékgyűjtő cégnek. A felek már megegyeztek, a város képviselő-testülete pedig minden szükséges legiszlatív lépéshez a hozzájárulását adta. „Jelenleg ott tartunk, hogy a Convertissel kötendő adásvételi szerződés már a telekkönyvi hivatalban van, a Zberné suroviny céggel pedig még most, novemberben megkötjük a csereszerződést. Véleményem szerint tehát a tulajdonjogi vonatkozásokat még ebben az évben lezárjuk és legkésőbb 2024 első félévében a jelenlegi, Petőfi utcai vasgyűjtő telep átköltözhet az új helyére, a város szélére“ – fejtette ki az Új Szónak Sipos osztályvezető.

Még nem tudni, mi lesz a felszabaduló területtel

Természetesen egy ilyen udvar átköltöztetése nem megy egyik napról a másikra, de mint azt Sipos István közölte, az érintett hulladékgazdálkodási cég már intézi a szükséges környezetvédelmi és egyéb engedélyeket az új telephelyre. Mivel Párkány saját hulladékgyűjtő udvart is épít, de a szükséges elektromos kábel épp a Zberné suroviny – nek átadandó telken keresztül vezet, ezért a város szolgalmi jogot is belefoglaltatott a csereszerződésbe, a saját javára. Arra a kérdésünkre, hogy mit kezd majd Párkány a jövőre felszabaduló, Petőfi utcai területtel, Sipos István osztályvezető úgy reagált, a városi hivatalban már beszélgettek róla, de egyelőre nincsenek határozott elképzelések a fel- és kihasználását illetően. Az viszont biztos, hogy ez előbb-utóbb szintén terítékre kerül a képviselő-testületi üléseken.

Read More

Post Comment