Search by category:
Egyéb kategória

Mahmúd Abbász: a Palesztin Hatóság szerepet vállalhat Gázában egy átfogó palesztin rendezés keretében

Mahmúd Abbász: a Palesztin Hatóság szerepet vállalhat Gázában egy átfogó palesztin rendezés keretében

Mészáros Richárd

2023. 11. 10., p – 23:19

A Palesztin Hatóság szerepet vállalhat Gázai övezet kormányzásában azzal a feltétellel, hogy a megszállás alatt álló ciszjordániai területeket is magába foglaló palesztin rendezés születik – közölte pénteken Mahmúd Abbász palesztin elnök.

Két héttel azt követően, hogy izraeli szárazföldi erők hatoltak be a Gázai övezetbe a radikális iszlamista Hamász terrorszervezet felszámolására, egyre több a találgatás a palesztin térség jövőjét illetően.

Abbász leszögezte, hogy Izraelt tartja teljességgel felelősnek a Gázai övezetben történő eseményekért, különös tekintettel a térség több hetes bombázására, aminek során több mint 11 ezer ember vesztette életét a palesztin egészségügyi hatóságok szerint. Az izraeli offenzívát a Hamász összehangolt október 7-i támadása előzte meg Izrael déli része ellen, amelynek során a legfrissebb értesülések szerint 1200-an haltak meg.

Abbász hangsúlyozta, hogy a Palesztin Hatóság részét képezhetné egy olyan átfogó politikai rendezésnek, amely egy független palesztin államot irányozna elő.

„A Gázai övezet szerves részét képezi a Palesztin Államnak, és teljességgel felvállaljuk kötelezettségeinket egy átfogó politikai rendezés keretében, amely magában foglalja Ciszjordániát, ideértve Kelet-Jeruzsálemet és a Gázai övezetet” – ismertette a palesztin elnök elképzeléseit.

Abbász hangsúlyozta, hogy egy nemzetközi garanciák által támogatott békekonferenciára lesz szükség, hogy kidolgozzák az ütemterveket ezen elképzelések megvalósítására.

A független palesztin állam megteremtésére irányuló törekvések megrekedtek az Egyesült Államok segítségével elindított palesztin-izraeli béketárgyalások 2014-ben történt zátonyra futásával.

Read More

Post Comment