Search by category:
Egyéb kategória

Bangladesben 150 textilipari üzemet bezárnak, 11 ezer sztrájkoló munkás ellen eljárás indul

Bangladesben 150 textilipari üzemet bezárnak, 11 ezer sztrájkoló munkás ellen eljárás indul

Mészáros Richárd

2023. 11. 11., szo – 15:42

Bangladesben szombaton meghatározatlan időre bezártak százötven ruhagyárat. Az ágazatban fokozódnak a béremeléssel kapcsolatos követelések, erőszakba torkolló tüntetések, amelyek miatt a rendőrség eljárást indított 11 ezer munkás ellen – közölték a hatóságok.

A múlt hónap óta a magasabb béreket követelő textilipari dolgozók erőszakos tüntetései rázták meg a szegény dél-ázsiai országot, ezekben legkevesebb három munkás meghalt, és több mint hetven üzemet kifosztottak vagy megrongáltak a rendőrség szerint.

A textilipari minimálbér-bizottság a héten a havibér 56,25 százalékos emelését javasolta az ágazat négymillió dolgozója számára, 12 500 takára (106 euró) növelve a havi járandóságot, amit a szakszervezetek „nevetségesnek” találtak, és azon nyomban el is utasítottak.

Csütörtökön 15 ezer munkás csapott össze a rendőrökkel egy autópályán, és kifosztották a Tuszuka gyárat és még tucatnyi másik üzemet.

Kapcsolódó cikkünk

Több ezer textilipari munkás tüntetett ismét kedden Bangladesben, néhányan felgyújtottak egy buszt, a rendőrség pedig könnygázzal próbálta feloszlatni a béremelést követelő demonstrálók tömegét.

A Dakkától északra eső Gazipurban mintegy 6 ezer textilipari dolgozó vonult az utcákra, miután olyan hírek kezdtek terjedni, hogy munkaadóik a követelt összegnek csak kevesebb mint a felével lennének hajlandók növelni a minimálbéreket. A helyi rendőrség szerint az incidenst a közösségi médiában megjelent „téves információk” idézték elő.

A textilgyárak és a szakszervezetek képviselőinek bértárgyalása folyamatban van, a nap folyamán várhatóan újabb összeget jelentenek be. A szektor dolgozóinak fizetését legutóbb öt évvel ezelőtt, 2018 decemberében emelték.

A textilipari munkások a havi minimálbérük csaknem háromszoros emelését akarják elérni. Jelenleg egy ruhagyári dolgozó 8300 takát (70 euró) keres havonta, ezt az összeget akarják 23 000 takára (194 euró) növelni. A szakszervezetek azzal érvelnek, hogy a szektort különösen érzékenyen érintette az, hogy tavaly év eleje óta a bangladesi fizetőeszköz, a taka nagyjából 30 százalékot vesztett az értékéből az amerikai dollárhoz képest, és októberben az infláció majdnem elérte a 10 százalékot.

A Bangladesben működő mintegy 3500 textilgyár nagyjából 4 millió embernek – többségében nőknek – ad munkát. Az ország éves exportjának túlnyomó részét, mintegy 85 százalékát ruhaipari termékek teszik ki. Kína után Banglades a világ második legnagyobb textilipari exportőre.

Múlt héten 600 textilgyár bezárt, több üzemet fel is dúltak a béremelést követelő munkások, akik utakat is eltorlaszoltak. Az erőszakos incidensekben legalább két tüntető meghalt.

A rendőrség 11 ezer ember ellen indított eljárást a Tuszuka konfekciós ruhagyár elleni garázdaság miatt – közölte Mosarraf Hoszain országos rendőrkapitány.

A nagyobb tüntetések vagy politikai erőszakcselekmények után a bangladesi rendőrség gyakran indít eljárást ezrek ellen, anélkül, hogy megnevezné őket, amivel bírálói szerint az ellenzéket akarja megfélemlíteni.

A béremeléssel kapcsolatos tüntetések komoly fejtörést okoznak az országot 2009 óta vaskézzel irányító Sejk Haszina miniszterelnöknek. Az ébredő ellenzék kétségbe vonja a hatalmát, és januárban választások esedékesek az országban.

A 3500 bangladesi konfekciós ruhagyár az ország évi 55 milliárd dolláros exportjának 85 százalékát adja, és számos világcég, így a Levi’s, a Zara és a H&M számára szállít. Az ágazat négymillió dolgozója – többségében nő –, közül számosnak katasztrofálisak a munkakörülményei.

Read More

Post Comment