Search by category:
Egyéb kategória

Az idei választási kampány volt az eddigi legdrágább

Az idei választási kampány volt az eddigi legdrágább

Kulcsár Péter

2023. 11. 12., v – 08:22

A pártok összesen 26,8 millió eurót fordítottak kampányra, ami 3 millió euróval több, mint amennyit a 2020-as parlamenti választás előtt költöttek.

A három évvel ezelőtti választáson egy szavazat elnyerése körülbelül nyolc euróba, míg az idei előre hozott voksoláson nagyjából kilenc euróba került a pártoknak – számolt be a közösségi hálón a Transparency International Slovensko (TIS) nonprofit szervezet.

Hozzátették: a 2020-ban induló pártok közül csak háromnak volt kétmillió eurót meghaladó kampánya, míg a legutóbbi választáson nyolcnak. A legtöbbet a Robert Fico vezette Smer költötte – a TIS információi szerint a kiadott 2,95 millió euróval éppen a törvényben megengedett hárommillió eurós határ alatt végeztek.

A legnagyobb kampányt azonban az OĽaNO és Barátai, KÚ, Za ľudí koalíció folytatta, amely 4,34 millió eurót költött. Mivel pártszövetségről van szó, esetükben a limit is magasabb volt.

Számításaink szerint a pártok összes kiadásának 40 százalékát tette ki a magánfinanszírozás, amelynek nagy része kölcsönökből és hitelekből állt. A nyolc, kétmillió eurót meghaladó kampánynak akár a fele is teljes egészében magánforrásokra épült. Csak a Smer és az SaS kampánya rendelkezett tisztán állami finanszírozással

– írta a TIS.

A magyar pártok közül a Szövetség 900 ezer, a Magyar Fórum pedig 240 ezer eurót költött.

A szervezet finanszírozás szempontjából katasztrofálisnak minősítette a Kékekkel együtt induló Most-Híd tömörülés egymillió eurót kóstáló kampányát. Nem jutottak be a parlamentbe, miután a szavazatok mindössze 0,26 százalékát szerezték meg. A TIS szerint egy szavazat 145 eurójába került a pártnak.

(tis)

Read More

Post Comment