Search by category:
Egyéb kategória

Népviseleti fesztivál Bényben (FOTÓK)

Népviseleti fesztivál Bényben (FOTÓK)

Mészáros Richárd

2023. 11. 13., h – 17:05

Néprajzi, viselettörténeti, sőt szociológiai érdekességeket is felvonultatott az a hagyományőrző találkozó, amit november 11-én rendeztek meg Bényben. Egy régi anekdotából azt is megtudhattuk, hogy mit akart a török basa a bényi asszonyoktól.

Még a hódoltság idejéből származik az a tréfás történet, mely szerint az akkor éppen a bényi szálláshelyén tartózkodó török basa azt adta parancsba a helyi asszonyoknak, hogy vágjanak le a szoknyájukból egy arasznyit, hogy a lábukat is látni lehessen. A helyi asszonyok teljesítették ugyan a basa parancsát, de furfangosan. Levágtak a szoknyájuk hosszából, a levágott részt el is küldték neki, de a rövidített szoknya sem volt túl merész, ugyanis így épp csak a térdük fölé ért egy picit. Mert szabásban a derékrészt lehozták a csípőre.

„Nem tudni, igaz-e az anekdota, mi viszont már 500 éve így viseljük a híres, bényi kurta szoknyát

– mesélte a közönségnek Koczka Katalin főszervező a hetedik alkalommal megrendezett népviseleti fesztiválon, a helyi kultúrházban. A népviseleti találkozó már évek óta nemzetközinek is mondható, mert magyarországi csoportok és vendégek is rendszeresen érkeznek az eseményre.

Bényi jellegzetességek

Ottjártunkkor további érdekességekről, jellegzetességekről is beszélt lapunknak a főszervező. Régen a népviselet a hovartartozást, a családi állapotot, az életkort és az illető társadalmi rangját is tükrözte. Miképp azt is, hogy milyen ünnepi alkalmakkor viselték a ruhadarabokat. A bényi piros csörgős csizma is híres darab, ezt 1920 –tól egészen 1987-ig helyben varrta a suszter. Bény az ún. kurtaszoknyás falvak egyike.

„Nagy ünnepekkor a vastag selymet, a bársonyt hordták, hétköznap megfelelt az egyszerű karton, vagy a szülőktől, nagyszülőktől örökölt viselet is. A lányok világosabb árnyalatokat hordtak, de például még a II. világháború után is a negyvenes és az idősebb nemzedék teljes mértékben sötétbe öltözött, mert sok volt a gyász, sok volt az özvegy. Az 1970-es években, a folklór újrafelfedezésekor kezdtek a lányoknak színesebb ruhákat varratni, kéket, pirosat, de az idősebb korosztály megmaradt a sötétebb színeknél

– mesélte Koczka Katalin. Még a hat kurtaszoknyás faluból is csak a bényiekre jellemző, hogy a helyi legényeket például azonnal felismerték, ha más településre mentek el táncra, mulatságba. Mert ők kék gombos inget viseltek.

A bényi menyasszony tornyos koszorút hordott a fején, (miként a kőhídgyarmati is), de utána a legdíszesebb öltözetet viszont az aranyos kontyos menyecske hordta. Ez tulajdonképpen az új asszony viselete volt, akkor kontyolták fel, amikor már hazajöttek az esküvőről”

– sorolta a részleteket Koczka Katalin. Az első gyermek megszületése után viszont a bényi nők már nem viselhették sem az aranyos kontyot, sem a piros csizmát. Egykor a bényi vőlegények kalapja mellé muskátlit is tűztek, ezt történt most is, amikor a házigazdák fellépésekor a lakodalmas viseletet mutatták be.

Csitári vendégek, színes viseletben

Az idei fesztivál egyik legszebb viseletét a Zoboraljáról érkezett vendégek prezentálták, mégpedig a csitáriak. Matyus Etelka csoportvezető az Új Szónak szintén egyedi jellegzetességeket ismertetett.

„A csitári népviselet legjellemzőbb darabja  az az ún. füles pruszlik, amit kasmírból varrtak. A derék alatti rész a kockarész és hátul van két gömb alakú rész – ezzel még a többi zoboralji darabtól is különbözik. Az ing gyolcsból készült, kézzel varrták ki, vagy telt öltéssel vagy keresztöltéssel és a végét csipke díszíti. A főkötőt Csitáron és Zoboralján süsünek nevezik. A süsüt szalaggal díszítették vagy fűzővéggel is, de szintén kézzel hímezték ki

– mondta el lapunknak a csoportvezető. Matyus Etelka hozzátette, örömmel jöttek Bénybe, népdalokat is hoztak.  A csitári hegyek alatt – kezdetű nótát is elénekelték. A csitáriak máig szeretettel emlegetik Kodály Zoltánt, aki a községben járt gyűjtőkörúton. Kodály emléke és életműve, Csitárt is megtisztelő, értékmentő tevékenysége bennünket is kötelez” – fűzte hozzá Matyus Etelka.

Inspiráló, élő motívumok

A bényi fesztivált a népviseletek megmentésére, megbecsülésére és minél részletesebb bemutatására találták ki, kilenc évvel ezelőtt.  A koronavírusos időszakot leszámítva eddig hétszer rendezték meg, egyre gazdagabb, változatosabb programmal.  

A népviseletet ma már csak rendezvényekkor, fellépésekkor hordjuk, de szívesen viseljük, büszkék vagyunk rá. Mert tartást, méltóságot ad és az őseinkre emlékeztet”

– hangzott el a találkozón, melyre idén Esztergomból, Hévizgyörkről és Pándról is érkeztek hagyományőrzők. Az ünnepi esten a Csemadok érsekújvári elnöksége bejelentette, hogy jövőre életműdíjjal tüntetik ki a bényi Koczka Gula bácsit, akit szintén a népi kultúra és a folklór, a néphagyományok jeles művelőjeként ismernek a környéken.

Read More

Post Comment