Search by category:
Egyéb kategória

A washingtoni Fehér Ház a kórházak megvédésére szólította fel Izraelt

A washingtoni Fehér Ház a kórházak megvédésére szólította fel Izraelt

Mészáros Richárd

2023. 11. 15., sze – 09:06

A kórházak és a betegek megvédésére szólított fel a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője a gázai Sífa kórháznál kedd este indított izraeli hadművelettel kapcsolatban.

„Nem fogunk részletesen kommentálni egy folyamatban lévő izraeli katonai műveletet. Mint már korábban is mondtuk, nem támogatjuk a kórház elleni légicsapásokat, és nem akarunk tűzváltást látni egy kórházban, ahol ártatlan, nincstelen, beteg, ellátást kereső emberek kerülnek kereszttűzbe. A kórházakat és a betegeket meg kell védeni” – áll a nyilatkozatban.

Az izraeli hadsereg szerdán „célzott” hadműveletet hajtott végre a Hamász iszlamista szervezet ellen a Sífa kórházban, amely a Gázai övezet legnagyobb egészségügyi intézménye, ahol több ezer ember zsúfolódott össze, de amelyet Izrael és az Egyesült Államok továbbra is stratégiai katonai helyszínnek tekint. Egy magas rangú Hamász-tisztviselő az AFP-nek elmondta, hogy „harckocsikat” és „kommandósokat” látott a kórházkomplexumban.

Joe Biden amerikai elnök és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kedd este tárgyalt a helyzetről, mielőtt Izrael bejelentette volna a hadműveletet. A két vezető „hosszasan megvitatta a Hamász által fogva tartott túszok szabadon bocsátása érdekében tett erőfeszítéseket” – jelentette be a Fehér Ház sajtóközleményében. Kedden korábban Biden elnök azt mondta, hogy szerinte megállapodás született a Hamász által fogva tartott túszok szabadon bocsátásáról.

A Fehér Ház az amerikai hírszerzés alapján azzal vádolta meg a Hamászt, hogy katonai műveletekre használja a gázai kórházakat, különösen a Sífa kórházat. Az ottani izraeli hadművelet bejelentése után a Hamász azzal vádolta meg Joe Bident, hogy „teljes mértékben felelős” a történtekért.

Szemtanúk szerint több ezer ember, köztük betegek, személyzet és az október 7. óta dúló háború miatt kitelepített civilek zsúfolódtak össze a kórház területén.

Read More

Post Comment