Search by category:
Egyéb kategória

Čaputová telefonon beszélt Zelenszkijjel

Čaputová telefonon beszélt Zelenszkijjel

Mészáros Richárd

2023. 11. 15., sze – 20:36

Zuzana Čaputová köztársasági elnök szerdán telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Az X közösségi hálón közzétett nyilatkozatában gratulált Ukrajna eurointegrációs törekvéseihez, valamint Szlovákia Ukrajnának nyújtott támogatásáról és a kétoldalú együttműködésről is tárgyaltak.

„Gratuláltam Zelenskij elnöknek és az ukrán népnek ahhoz, hogy előrelépést tettek az EU-hoz való közeledés terén, és beszéltünk az Európai Bizottságnak a csatlakozási tárgyalások megkezdésével kapcsolatos döntéséről is” – írta Čaputová a Zelenszkijjel folytatott telefonbeszélgetése után.

Az Európai Bizottság egy héttel ezelőtti jelentésében, bizonyos fenntartások ellenére is, azt javasolta a tagállamoknak, kezdjék meg a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával.

Zelenszkij az X-en megjelent nyilatkozatában megköszönte a szlovák államfőnek, hogy „elismerte Ukrajna előre lépését az EU-val folytatott csatlakozási tárgyalások megkezdése terén”.

Nagyra értékelte továbbá, hogy Szlovákia támogatja béketervét, egyebek mellett azt, hogy részt vett az államfők és miniszterelnökök védelmi tanácsadóinak harmadik, az ukrajnai békével foglalkozó találkozóján, amelyet október végén rendeztek meg Máltán. Szlovákiát Jana Kobzová, Čaputová külpolitikai tanácsadója, valamint a külügyminisztérium munkatársa képviselte.

Zelenszkij tájékoztatása szerint Ukrajna energiabiztonsággal kapcsolatos problémáiról és a szlovák-ukrán gazdasági együttműködésről is tárgyaltak Čaputovával.

Read More

Post Comment