Search by category:
Egyéb kategória

ENSZ-szervezetek elutasítják a biztonsági zónákra vonatkozó izraeli elképzeléseket Gázában

ENSZ-szervezetek elutasítják a biztonsági zónákra vonatkozó izraeli elképzeléseket Gázában

Kulcsár Péter

2023. 11. 16., cs – 16:47

Több ENSZ-szervezet elutasította csütörtökön, hogy részt vegyen az Izrael által civilek számára javasolt biztonsági zónák létrehozásában a Gázai övezetben.

Az érintett szervezetek – a többi között az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR), a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM), valamint az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) – vezetői csütörtökön Genfben közölték, hogy ez csakis minden fél hozzájárulásával volna lehetséges.

„Egyetlen biztonsági zóna sem biztonságos valójában, ha mindössze egyoldalúan jelentették be, és csak a hadsereg jelenlétével kényszerítik ki” – áll a közös állásfoglalásban. Egyben világossá tették, hogy az ENSZ szervezeteinek egyike sem vett részt ilyen zónák kialakításában, vagy tett ilyenekben előkészületeket otthonaikból elűzött emberek fogadására.

Hangsúlyozták, hogy a konfliktus szereplőinek egyébként is kötelessége a civil lakosság megóvása a harccselekmények során, függetlenül attól, hogy éppen hol tartózkodnak a polgári személyek. Mindemellett gondoskodniuk kell a civil lakosság ellátásáról, valamint arról is, hogy a humanitárius dolgozók elérhessék őket.

Read More

Post Comment