Search by category:
Egyéb kategória

Fico: Először a szlovákiai polgároknak kell munkát adni

Fico: Először a szlovákiai polgároknak kell munkát adni

Kulcsár Péter

2023. 11. 16., cs – 11:29

Robert Fico (Smer) szerint Szlovákia a legális migrációt, vagyis a munkavállalók behozatalát sem fogja tudni elkerülni.

Mindezekből adódóan a kormány szeretné lerövidíteni az adminisztratív határidőket a munkaerőre szoruló vállalatok számára – jelentette ki a miniszterelnök a Denisa Saková (Hlas) gazdasági tárcavezetővel való találkozója után.

Fico hozzátette, komoly problémát jelent a szakképzett munkaerő hiánya, bár szerinte kulcsfontosságú, hogy először a szlovákiai polgároknak adjanak munkát még azon az áron is, hogy az önkormányzatokat és a középiskolák üzemeltetőit arra kényszerítik, hogy alkalmazkodjanak ahhoz, amire az üzleti szektornak szüksége van.

A miniszterelnök elmondta, az egyetemeknek is változtatniuk kell majd, mivel úgy gondolja, az ajánlataik jelenleg elfogadhatatlanok. „Politológusok és szociális munkások ezreit bocsátjuk ki. Ezen módosítani kell” – emelte ki. Fico szerint nem szabadna minden végzős középiskolást felvenni az egyetemre. „Azt egyszerűen nem engedhetjük meg, hogy mindenkit felvételi nélkül felvegyenek egy jogi karra” – figyelmeztetett.

Saková megerősítette, hogy egyeztetni szeretne az oktatási minisztériummal, a felsőbb területi egységekkel, valamint az üzleti szféra képviselőivel.

Read More

Post Comment