Search by category:
Egyéb kategória

ŠÚKL: Hiányhoz vezethet a piacon az antibiotikumok helytelen használata

ŠÚKL: Hiányhoz vezethet a piacon az antibiotikumok helytelen használata

Kulcsár Péter

2023. 11. 16., cs – 15:27

Az antibiotikumok helytelen vagy túlzott használata antibiotikum-rezisztenciához vezethet, és a piacon is hiány alakulhat ki – figyelmeztetett az Állami Gyógyszerellenőrzési Ügynökség (ŠÚKL).

Az ügynökség hozzátette, hogy az őszi és a téli időszakban jellemző a légúti megbetegedések terjedése és a gyógyszerek iránti megnövekedett kereslet, ami miatt átmenetileg gyógyszerhiány alakulhat ki, és nem lehet hozzájutni bizonyos antibiotikumokhoz. A gyógyszerek megfelelő használatával mindez megelőzhető.

„Az antibiotikum nem hat az olyan vírusos megbetegedésre, mint például az influenza vagy a megfázás” – tájékoztatott a ŠÚKL a közösségi hálón, egyúttal felhívta az orvosok és a gyógyszerészek figyelmét, hogy tájékoztassák a betegeket arról, mi a megfelelő kezelés a megfázásra és az influenzára.

A ŠÚKL tájékoztatása szerint az Európai Bizottság intézkedéseket tervez a gyógyszerhiány megelőzésére. Ilyen például az úgynevezett önkéntes szolidaritási mechanizmus bevezetése, amivel az uniós tagállamokban garantálnák a gyógyszerellátást, ha kritikus gyógyszerhiány állna elő.

Read More

Post Comment