Search by category:
Egyéb kategória

ENSZ: összeomlott a távközlési rendszer, éhínség és betegségek terjedése fenyeget a Gázai övezetben

ENSZ: összeomlott a távközlési rendszer, éhínség és betegségek terjedése fenyeget a Gázai övezetben

Mészáros Richárd

2023. 11. 17., p – 15:36

Éhínség és betegségek terjedése fenyegeti a gázai lakosságot a tengerparti övezet élelmiszer- és édesvízkészleteinek kimerülése és az akut üzemanyaghiány miatt szünetelő segélyezés, valamint a kommunikációs hálózatok összeomlása következtében – tudatták az ENSZ szervezetei pénteken.

A Gázai övezetben csütörtökön összeomlott távközlési hálózatai továbbra is működésképtelenek, miután akadozik a létfontosságú infrastruktúra, azon belül az internet- és telefonszolgáltatás, a vészhelyzeti kommunikációs rendszerek, a kórházak, valamint a tengervizet feldolgozó sótalanító üzemek fenntartásához szükséges áramszolgáltatás.

A ciszjordániai székhelyű palesztin távközlési vállalat, a Paltel csütörtök este jelentette hálózatainak összeomlását, amelynek következtében megszakadt az internetszolgáltatás is.

Az ENSZ Élelmezési Világprogramjának (WFP) regionális irodája csütörtökön azt közölte, hogy az éhínség elkerüléséhez szükséges napi élelmiszermennyiségnek jelenleg mindössze tíz százaléka jut be az övezetbe. A területen élő 2,3 millió palesztin közül egyre többen szenvednek a kiszáradástól és alultápláltságtól, az emberek – mint fogalmaztak – „már egyenesen az éhhalál veszélyével néznek szembe”.

Az ENSZ palesztinokat segítő szervezete (UNRWA) közölte, hogy pénteken Egyiptomból nem lehet majd segélyszállítmányokat eljuttatni az övezet déli részére, noha Izrael – amely a Hamász palesztin terrorszervezet ellen indított háborújának kezdete óta tiltja az üzemanyagszállítmányok bejuttatását – a hét elején engedélyezte az ügynökségnek az élelmiszereket szállító teherautók korlátozott számú érkezését.

Az üzemanyag hiánya miatt le kellett állítani a szennyvízszivattyú-állomásokat és a sótalanító üzemeket, ami növeli a vízszennyezés és a betegségek kitörésének kockázatát.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) pénteken a betegségek várható terjedése miatt adott hangot aggodalmának, miután a napokban kiugró számban regisztráltak légzőszervi megbetegedéseket és hasmenéses eseteket az övezetben. A WHO, amely korábban már figyelmeztetett a betegségek terjedésének „aggasztó tendenciáira”, felhívta a figyelmet arra is, hogy az izraeli hadsereg hetek óta zajló bombázásai elől óvóhelyekre menekülő lakosság alig jut hozzá élelmiszerhez és tiszta vízhez.

Az esős évszak kezdetével kialakuló lehetséges áradások következtében a túlzsúfolt terület csatornarendszere túlterhelődhet, ami tovább növeli a betegségek elterjedésének esélyét – közölték.

Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) pénteki tájékoztatása szerint mintegy 813 ezer belső menekült tartózkodik az UNRWA által működtetett legalább 154 menedékhelyen.

Read More

Post Comment