Search by category:
Egyéb kategória

A tajvani ellenzéki pártoknak nem sikerült megegyezniük a januári elnökválasztás közös jelöltjéről

A tajvani ellenzéki pártoknak nem sikerült megegyezniük a januári elnökválasztás közös jelöltjéről

Kulcsár Péter

2023. 11. 18., szo – 08:53

Tajvan két vezető ellenéki pártjának nem sikerült megegyeznie a közös elnökjelöltről, ami felerősítette azokat a kétségeket, hogy le tudják-e közös erővel győzni a kormánypártot a januári elnök- és parlamenti választásokon.

A Kuomintang (KMT) és a Tajvani Néppárt (TPP) szombaton sajtótájékoztatón jelentette volna be a közös jelölt személyt. Tekintettel azonban arra, hogy a két párt szakértői nem tudtak megegyezni a legnépszerűbb jelöltet kereső közvélemény-kutatás eredményének értelmezésében, úgy döntöttek, hogy további egyeztetésekre van szükség.

A 113 fős tajvani parlamentben a Tajvani Néppártnak öt, a Kuomintang pártnak 38, a kormányzó Demokratikus Haladás Pártnak (DPP) 64 képviselője van.

A két vezető ellenzéki párt közös elnökjelölési fiaskója miatt a kormányzó Demokratikus Haladó Párt jelöltje, Lai Csing-te a legesélyesebb az elnöki poszt megszerzésére. Caj Jing-ven elnök nem indulhat a választásokon, miután ezt nem teszik lehetővé a helyi törvények két mandátum után.

 A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a válaszadók 29,7 százaléka támogatja a kormányzó DPP pártot. A népszerűségi lista második helyezettje a centrista Tajvani Néppárt 25,6 százalékkal, a harmadik pedig a Kuomintang párt 21,1 százalékkal.

Read More

Post Comment