Search by category:
Egyéb kategória

Erik Tomáš: Pellegrini még nem döntötte el, indul-e a köztársaságielnök-választáson

Erik Tomáš: Pellegrini még nem döntötte el, indul-e a köztársaságielnök-választáson

Mészáros Richárd

2023. 11. 19., v – 15:09

Peter Pellegrini (Hlas) házelnök még nem döntött arról, indul-e a jövő évi köztársaságielnök-választáson. Ha indul, a párt kénytelen lesz túlélni – jelentette ki Erik Tomáš (Hlas) munkaügyi miniszter a Markíza TV Na telo című műsorában vasárnap.

Tomáš szerint a Hlas nem tart attól, hogy Pellegrini elnökké választása után egyesülne a Smerrel. „A választások megmutatták, hogy nagy különbségek vannak a Hlas és a Smer között, és hogy a két szociáldemokrata párt tudja, hogyan kell egymás mellett dolgozni” – szögezte le Tomáš. Hozzátette, nem gondolkodott azon, hogy Pellegrini államfővé választása esetén indul a pártelnökségéért.

Veronika Remišová (Slovensko, Za ľudí, KÚ) egyelőre nem nyilatkozott azt illetően, indul-e az európai parlamenti választáson. Leszögezte, soha nem működne együtt sem a Smerrel, sem a Hlasszal. Igor Matovič (Slovensko) pártelnök Ján Mažgút (Smer) parlamenti képviselővel szembeni fellépése kapcsán azt mondta, minden képviselő a saját kijelentéseiért felel. „Ez az ő politikai stílusa, és úgy tesz, ahogy jónak látja” – mondta. Hozzátette, kevesebb agresszióval eredményesebb lenne. 

Tomáš elmondta, egyelőre nem tárgyaltak a második nyugdíjpillér jövőjéről, állítása szerint azonban nem változtatnának a nyugdíjrendszer „hárompilléres” jellegén.

A tárcavezető szerint az idei tizenharmadik nyugdíjat az átlagnyugdíjnak megfelelő összegben utalják át, arra pedig a rokkantak és az özvegyek is jogosultak. „Egyetlen centet sem veszünk el a szülői bónuszból, de az arra szánt teljes összeget, 315 millió eurót a 13. nyugdíj keretébe helyezzük át” – magyarázta. Hozzátette, a nyugdíjasok idén is a „Matovič-féle szociális segélyt” kapják.

Remišová szerint a kormány hazudik a 13. nyugdíj kifizetését illetően. „Két nyugdíjas, akik két gyermeket neveltek fel, 936 eurót kapnak a szülői bónusszal. Ezt a pénzt pedig most elveszik tőlük” – állítja. Szerinte a Hlas már a választási kampány alatt is tudta, hogy a 13. nyugdíjat nem fogják tudni teljes, 640 eurós összegben kifizetni.

(TASR)

Read More

Post Comment