Search by category:
Egyéb kategória

Katari kormányfő: már csak kisebb akadályok állnak a túszok elengedése előtt

Katari kormányfő: már csak kisebb akadályok állnak a túszok elengedése előtt

Mészáros Richárd

2023. 11. 19., v – 12:27

A Hamász által elrabolt izraeli túszok elengedéséről szóló megállapodás már csak „kisebb, főleg gyakorlati és logisztikai” kérdéseken múlik – jelentette ki a katari miniszterelnök vasárnap, anélkül, hogy bármiféle menetrendet közölt volna a túszok elengedéséről.

„A tárgyalásokon már csak nagyon csekély kihívások maradtak (…) Ezek inkább logisztikai, gyakorlati jellegűek” – tette hozzá Muhammad bin Abdul Rahman asz-Száni kormányfő egy dohai sajtótájékoztatón, amelyet Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője jelenlétében tartott.

A megállapodásról folytatott tárgyalások az elmúlt hetekben „hullámvölgyeket éltek át. Azt hiszem, most már biztosabb vagyok abban, elég közel vagyunk ahhoz, olyan megállapodásra jussunk, amely lehetővé teszi, hogy a túszok biztonságban hazatérhessenek” – fejtette ki a politikus.

A Hamász október 7-én izraeli földön elkövetett támadásában 1200 izraeli halt meg, többségükben civilek. Az izraeli hatóságok becslése szerint mintegy 240 embert ejtett túszul aznap a palesztin iszlamista mozgalom.

Októberben egy közvetítői művelet eredményeként négy túszt engedtek szabadon: egy amerikai nőt és lányát, valamint két izraeli nőt.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök többször is kijelentette, hogy addig nem lehet tűzszünet, amíg az összes túszt szabadon nem engedik.

Read More

Post Comment