Search by category:
Egyéb kategória

Szoboszlai volt a hős, a magyar válogatott győzelemmel koronázta meg az évet (FOTÓK)

Szoboszlai volt a hős, a magyar válogatott győzelemmel koronázta meg az évet (FOTÓK)

Lencsés Zoltán

2023. 11. 19., v – 16:33

A már Eb-résztvevő magyar labdarúgó-válogatott 3:1-re legyőzte Montenegrót a Puskás Arénában rendezett selejtezőn, így bebiztosította csoportelsőségét és veretlenül zárta a sorozatot, egyben a naptári évet is.

A magyar labdarúgó-válogatott csütörtökön egy utolsó perces öngóllal mentette 2:2-s döntetlenre a Bulgária elleni selejtezőt Szófiában, így megszerezte a kijutáshoz szükséges egy pontot. A nemzeti csapat az 1986-os világbajnokság óta először ünnepelhetett egyenes ági, azaz pótselejtező nélküli kijutást egy nagy tornára, és gyakorlatilag tét nélküli mérkőzéssé – vagy ha úgy tetszik, örömünneppé – tette a vasárnapi, Montenegró elleni mérkőzést.

A találkozónak persze így is volt tétje, hiszen győzelem vagy döntetlen esetén a magyar válogatott 1976 óta először zárhatta veretlenül a naptári évet – nem beszélve arról, hogy a csoportelsőséget is be kellett még biztosítani a szerbek előtt. „Ünnepre számíthatunk, ami indokolt – fogalmazott Marco Rossi szövetségi kapitány a mérkőzés előtt.

A vendégek sem sörmeccsre készültek, hiszen csak egy győzelemmel maradhatott minimális esélyük az Eb-részvételre, igaz, ehhez Bulgáriának győznie kellett volna Szerbiában a párhuzamosan zajló másik csoportmérkőzésen.

A telt házas mérkőzésre Rossi több változtatással is készült: Botka helyett Balogh Botondnak, Nego helyett Bollának, az eltiltott Kerkez helyett Nagy Zsoltnak, Csoboth helyett pedig Gazdagnak szavazott bizalmat.

Kevés helyzet

Szalai Attila szerencsétlenkedésének hála a montenegróiaké volt a mérkőzés első nagy helyzete, de a mérkőzést egyébként a hazaiak uralták, akik a litvániai és a bulgáriai mérkőzéshez képest sokkal magabiztosabban járatták a labdát.

Helyzeteket ugyanakkor nem tudott kidolgozni a magyar csapat, míg a montenegróiak első próbálkozásukból megszerezték a vezetést: Jovetic fejese megtalálta Rubezicot, aki közelről a hálóba bólintott – 0:1.

A 40. percben Bolla kapáslövése nagyon ígéretesen szállt a kapu felé, de a labda elakadt egy montenegrói fejben. Szünet előtt még közelebb jártak Szoboszlaiék a gólhoz, de Lang elől az utolsó pillanatban elpiszkálták a labdát.

A szünet előtti utolsó percekbe a montenegróiak több kiadós fetrengést is beiktattak, így sikeresen megakasztották a magyar lendületet.

A hazai csapat nem játszott rosszul az első 45 percben, viszont a nagy labdabirtoklási fölény mellett kifejezetten kevés helyzetet dolgozott ki – a legtöbb kivetnivaló pedig pont azon játékosok teljesítményében volt (Gazdag, Bolla), akiknek a leginkább meg kellett volna mutatniuk, hogy a kezdőcsapatba valók.

Jött Szoboszlai

Ezek után cseppet sem volt meglepő, hogy sem Bolla, sem Gazdag nem futott ki a második félidőre, Rossi Negóval és Kalmárral próbált meg új lendületet vinni a játékba.

A magyar támadoskat ismét egy sérülés szakította félbe, a montenegróiaknak hosszas ápolás után kapust kellett cserélniük.

A 60. perc után egyre nyomasztóbb volt a magyar mezőnyfölény, a 66. percben pedig végre megtört a jég: Szoboszlai Dominik fantasztikus szólót mutatott be, és laposan kilőtte a hosszú sarkot.

Még ki sem tombolta magát a közönség, a Liverpool klasszisa ismét villant, Ádám Martin remek kiugratása után a kapussal szemben nem hibázott – 2:1, villámgyorsan összejött a fordítás.

A magyar csapat nagyon pörgött a gól utáni percekben is, a hangulat a tetőfokára hágott. A tombolás legközelebb csak a 78. percben hagyott alább egy pillanatra, mikor egy ellentámadásból ziccerbe kerültek a vendégek, de Osmajic csak Dibuszba lőtte a labdát.

A 80. perc környékre aktívabbá váltak a montenegróiak, ekkor tudtak a mérkőzés során először nyomást gyakorolni a magyar védelemre. A 86. percben Dibusz elképesztő tripla bravúrt mutatott be és a mérkőzés egyik hősévé emelkedett.

A hajrában már a magyarok voltak azok, akik ellentámadásokkal próbálkoztak, a 90. percben egy tetszetős akció végén a montenegróiak az utolsó pillanatban, szabálytalanul állították meg a lőni készülő Szoboszlait.

Így csak szabadrúgás következett 17 méterről, maga a sértett állt a labda mögé, bízva a mesterhármasban. Lövését ugyan kiütötte a kapus, de Nagy Ádám jókor volt jó helyen és a kapuba lőtte a kipattanót – 3:1.

Irány az Eb

Szoboszlaiék összességében megérdemelt győzelmet arattak, a montenegróiak mindössze pár percig voltak aktívabbak.

A magyar válogatottnak ezzel minden célkitűzése összejött, veretlenül zárta a selejtezőcsoportot és a naptári évet is, ráadásul a győzelemmel várhatóan illusztris társaságban, legrosszabb esetben is a második kalapból várhatja az Európa-bajnokság decemberi sorsolását. A csoport másik mérkőzésén Szerbia 2:2-t játszott Bulgáriával, amivel bebiztosította második helyét. 

Gólszerzők: Szoboszlai (67., 68.), Nagy Á. (90+3.), ill. Rubezic (36.)

Játékvezető: Makkelie (holland)

Sárga lap: Szoboszlai, Gazdag, Dibusz, Nagy Zs., Nagy Á., ill. Camaj, Savic, Rubedzic, Vesovic, Kuc

MAGYARORSZÁG: Dibusz–Balogh, Lang, Szalai–Bolla (46. Nego), Nagy Á. (90+5. Szuhodovszky), Styles (64. Horváth K.), Nagy Zs.–Gazdag, Ádám (77. Németh A.)

MONTENEGRÓ: Mijatovic (58. Djukic)–Rubezic (76. Raickovic), Savic, Vujacic–Vesovic (54. M. Vukcevic), Jankovic (70. Radulovic), Kuc, Camaj (70. Krstovic), A. Vukcevic–Jovetic, Osmajic

Magyarország–Montenegró 3:1 (0:1)

Read More

Post Comment