Search by category:
Egyéb kategória

A fiatalok és az idősebbek is könnyebben találnak munkát

A fiatalok és az idősebbek is könnyebben találnak munkát

Molnár Iván

2023. 11. 20., h – 13:53

Pozsony |

Októberben az idei év legalacsonyabb szintjére csökkent a munkanélküliség Szlovákiában – derül ki a Munka-, Szociális és Családügyi Központ (ÚPSVR) legfrissebb jelentéséből, amely szerint az elmúlt hónapban az összes megyében javult a helyzet. Mit jelent mindez az álláskeresőknek és a munkáltatóknak?

Nem árt emlékeztetni arra, hogy a munkaügyi tárca az idei év elejétől egy teljesen új mutató alapján határozza meg az állástalanok százalékos arányát: a produktív korban levő lakosság (15 és 64 év közöttiek) számához viszonyítja azon, produktív korban levő állástalanok számát, akik egy kedvező ajánlat esetén képesek lennének azonnal munkába állni. Az így meghatározott munkanélküliségi mutató októberben 3,90 százalékon állt, a szeptemberi 3,98, és az egy évvel korábbi 4,37 százalékkal szemben.

Kevesebb munkanélküli

„Októberben már kevesebb, mint 170 ezer állástalan volt a munkaügyi hivatalok nyilvántartásában, akik közül 142 ezren lettek volna képesek azonnal munkába állni egy számukra megfelelő állásajánlat esetén. A regisztrált állástalanok száma az egy évvel korábbihoz képest 8,5 ezerrel, az egy hónappal korábbihoz viszonyítva pedig nagyjából 2,5 ezerrel csökkent”

– mondta el Peter Ormandy, az ÚPSVR vezérigazgatója a hétfőn közzétett legújabb jelentésükre hivatkozva. A munkanélküliség szerinte az elmúlt hónapban havi szinten minden megyében csökkent. A leglátványosabb javulást Kassa megyében regisztrálták. A szeptemberi 5,32 százalékról ott 5,16 százalékra csökkent az állástalanok aránya az új számítási módszer alapján. Javult a helyzet járási lebontásban is. Az ország 79 járásából 61-ben csökkent az állástalanok aránya az előző hónaphoz képest.

Esély a fiataloknak

„A munkanélküliség októberi alakulása rendkívül jó hír Szlovákia számára. Az általános adatok javulása mellett további pozitívum, hogy az iskolákból idén kikerülőknek jóval nagyobb arányban sikerült elhelyezkedniük, mint korábban” – figyelmeztet Erik Tomáš munkaügyi miniszter. Míg szeptemberben csaknem 2300, egyetemet vagy főiskolát végzett álláskereső volt a munkaügyi hivatalok nyilvántartásában, októberre a számuk 1760-ra esett vissza, és hasonló tendenciát figyeltek meg az idén érettségizett középiskolások esetében is. Az álláskeresők októberben egyébként több mint 81 ezer szabad álláshely közül válogathattak, a probléma csupán az, hogy az egyes régiók között továbbra is látványos különbségek vannak. Míg Pozsony megyében több mint 32 ezer szabad állást regisztrálnak, az ország keleti csücskében, Eperjes megyében 2700-nál is kevesebbet.

Látványos toborzás

Hogy az elmúlt időszakban javult a helyzet a munkapiacon, az a munkáltatók új alkalmazottak iránti növekvő érdeklődésének köszönhető.

„A szlovákiai vállalatok az idei év végére jelentős munkaerő-toborzást terveznek, ami az elmúlt két év legerősebb ilyen toborzása lesz. A munkáltatók 31%-a számol új alkalmazottak felvételével. A Manpower Group Slovensko munkaerőpiaci társaság által bevezetett, a szezonális ingadozásokat is figyelembe vevő munkaerőpiaci index – vagyis az új alkalmazottak felvételét és az elbocsátásokat tervező cégek közötti különbség – jelenleg +15 százalékponton áll. Ez azt jelenti, hogy a munkáltatók minden régióban több embert terveznek felvenni, mint elbocsátani”

– mondta el lapunknak Zuzana Rumiz, a Szlovákiai Személyzeti Ügynökségek Szövetségének (APAS) az elnöke.

Nyugdíjasokat keresnek

Az APAS egyik alelnöke, Robert Čvapek szerint azonban a munkáltatók egyre nehezebben találnak megfelelő munkaerőt, így kénytelenek visszafogni az elvárásaikat.

„Ez már most is megmutatkozik abban, hogy sok munkáltató elhagyja például az iskolai végzettségre vagy a műszaki ismeretekre vonatkozó követelményeket. Olyan jelölteket is hajlandóak felvenni, akiket korábban nem szívesen alkalmaztak volna. Ezeknek az embereknek így most nagyobb esélyük van arra, hogy visszatérjenek a munkaerőpiacra”

– mutat rá Čvapek.

A fent jelzettek fényében az sem meglepő, hogy a munkáltatók ma már a jelentkezők életkorát sem firtatják úgy, mint korábban. „Ha az idősebb generációkhoz tartozók vonzóbb állást szeretnének találni, akkor most erre jó esélyük van” – véli Peter Uličný, az APAS másik alelnöke, emlékeztetve azon felmérésekre, amelyek szerint a vállalatok nagyjából harmada már hajlandó idősebb jelentkezőket is alkalmazni. „Tény azonban, hogy a menedzserek csupán 19 százaléka keresi aktívan a nyugdíjas korú munkavállalókat, ezért látok némi tartalékot abban, hogy a munkaadók szemlélete megváltozik az idősebb emberek foglalkoztatásával kapcsolatban” – teszi hozzá Rumiz.

Földrengéskárok

Erik Tomáš hétfőn jelezte azt is, hogy az általa vezetett tárca a múlt havi kelet-szlovákiai földrengéssel kapcsolatban is meghozta a szükséges intézkedéseket. A munkaügyi miniszter bemutatta a „Támogatás a földrengés sújtotta településeknek” című projektet, amely a múlt héten indult, és amelyre 357 739 eurót különítettek el az állami költségvetésből. Ennek keretében az érintett települések támogatást igényelhetnek a földrengés utáni helyreállításban segítő munkások fizetésére. A finanszírozás célja így, az érintett településeken keletkezett károk felszámolása mellett, a helyi munkahelyteremtés támogatása is. Az idei évre havonta legfeljebb 851,76 euró támogatást nyújtanak egy-egy munkahelyre, a munkahelyteremtési támogatás pedig legfeljebb 6 hónapig nyújtható. A pályázati űrlapot és a földrengés sújtotta települések támogatásáról szóló információkat az upsvr.gov.sk weboldalon tették közzé.

Read More

Post Comment