Search by category:
Egyéb kategória

Megduplázzák a nyugdíjkiegészítést

Megduplázzák a nyugdíjkiegészítést

Nagy Roland

2023. 11. 21., k – 14:31

Pozsony |

Az ígért 150 eurós juttatás helyett végül a duplájával, azaz 300 euróval egészítenék ki a 13. havi nyugdíjat – jelentette be Peter Pellegrini (Hlas), a parlament elnöke a keddi sajtótájékoztatóján.

Mivel a 13. havi nyugdíj összege 50 és 300 euró között mozog, így a nyugdíjasok markát idén 350 és 600 euró közötti pluszjuttatás ütheti. A kiegészítés az összes nyugdíjtípusra vonatkozna, így az öregségi nyugdíj mellett a korengedményes, a rokkantsági és a túlélő hozzátartozói juttatások igénylői is támogatásban részesülhetnek.

Erik Tomáš (Hlas) szociális- és munkaügyi miniszter még a múlt héten jelentette be, hogy a nyugdíjasok idén 150 eurós nyugdíjkiegészítésre számíthatnak, tegnap azonban úgy fogalmazott, sikerült megállapodnia Ladislav Kamenický (Smer) pénzügyminiszterrel, aminek eredményeként az ígért összeg a duplájára nőhet. Az intézkedés mintegy 440 millió euróval terhel az államkasszát.

A 150 eurós juttatásról szóló javaslatot egyébként már a parlament elé terjesztette a Hlas, így feltehetően egy módosító javaslat formájában próbálják majd kieszközölni a magasabb összeget. A képviselők várhatóan gyorsított eljárásban tárgyalnak az intézkedésről, így akár már ezen a héten is döntés születhet.

„Szeretném megköszönni a pénzügyminiszternek, a miniszterelnöknek és a koalíciós partnereknek a korrekt tárgyalásokat. Nekünk már nem kell semmit ígérnünk a nyugdíjasoknak, elég csak a szemükbe néznünk. Ahogy viselkedtünk velük az ellenzékben, úgy viselkedünk a kormányban is”

– fogalmazott Tomáš.

Igor Matovič, a Szlovákia mozgalom (korábban OĽaNO) elnöke az utóbbi hetekben élesen bírálta Pellegrinit és a Hlast, mivel a házelnök a választási kampányban megígérte, hogy ha hatalomra kerülnek, minden nyugdíjasnak még idén karácsonykor olyan 13. havi nyugdíjat fizetnek ki, melynek nagysága eléri az átlagnyugdíj összegét, azaz 640 eurót.

Kapcsolódó cikkünk

A Hlas becsapta a választókat, amikor a kampányban már az idei év végére megígérte a 640 eurós 13. nyugdíj kifizetését – jelentette ki Igor Matovič, a Slovensko mozgalom elnöke pénteki sajtótájékoztatóján. Felszólította a kormányt, hogy következő ülésén foglalkozzon az erre vonatkozó törvénymódosítással, ha nem, akkor a mozgalma terjeszti elő a parlamentben. A Hlas válaszként leszögezte, kormánypártként még keményebben fog harcolni a nyugdíjasok érdekeiért, mint ellenzékből. Arra is emlékeztetett, hogy az idei nyugdíjemelési javaslatot a párt képviselői terjesztették elő.

Matovič sajtótájékoztatóján feltette a kérdést, mi lesz a Hlas választási ígéreteivel. Állítása szerint a költségvetés elbírná a 13. nyugdíj kifizetését. Ebben az esetben az év végén 939 millió euró lenne kifizetve, ám ehelyett csak 296 millió jut a nyugdíjasoknak, így elesnek 643 millió eurótól, amit Peter Pellegrini, a Hlas elnöke ígért meg nekik.

„Elképesztő szemtelenség, hogy Igor Matovič a 13. nyugdíjról merészel beszélni, amikor kormányfőként az volt az egyik első lépése, hogy eltörölte a már törvényben jóváhagyott teljes összegű 13. nyugdíj kifizetését. Emellett más szociális intézkedéseket is megszüntetett, bár a választás előtt megígérte, hogy nem nyúl semmilyen meglevő szociális jogosultsághoz” – reagált a Hlas, hozzátéve, az idei nyugdíjemelést a párt terjesztette elő.

Pellegrini tegnap úgy fogalmazott, a késői kormányalakítás miatt a Szociális Biztosító idén már technikailag sem lenne képes arra, hogy teljes értékű 13. havi nyugdíjat fizessen ki. Tomášsal együtt azonban leszögezték, hogy ígéretüknek megfelelően jövőre a 13. havi nyugdíj összege már valóban elérheti az átlagnyugdíjét.

Read More

Post Comment