Search by category:
Egyéb kategória

Prága megerősítette, hogy javasolta az orosz diplomaták szabad mozgásának korlátozását a schengeni övezetben

Prága megerősítette, hogy javasolta az orosz diplomaták szabad mozgásának korlátozását a schengeni övezetben

Mészáros Richárd

2023. 11. 21., k – 19:29

Jan Lipavský cseh külügyminiszter kedden megerősítette, hogy Csehország javasolta az orosz diplomaták szabad mozgásának korlátozását a schengeni övezetben, mert szerinte az oroszok diplomáciai fedéssel hírszerzői tevékenységet folytatnak az Európai Unióban.

A tárcavezető nyilatkozatát Daniel Drake külügyi szóvivő kedden ismertette a ČTK hírügynökséggel, miután a cseh javaslatról hírt adott a Financial Times című brit lap.

„Megerősíthetem, hogy egy ilyen javaslat létezik. A tárgyalások még folyamatban vannak, ezért részleteket nem tudok mondani. Úgy vélem, európai kollégáim értik, hogy a hírszerzői tevékenység kockázatokat jelent, és az is közismert, hogy számos ilyen tevékenység diplomáciai fedés alatt folyik” – jelentette ki Jan Lipavský.

Csehország azt követeli, hogy az orosz diplomaták olyan tartózkodási vízumokat kapjanak az európai uniós tagállamoktól, amelyek csak a fogadó országok, s nem pedig az egész schengeni övezet területén biztosítja szabad mozgásukat. A cseh javaslat szerint másfelől csak a biometrikus útleveleket kellene elfogadni az oroszoktól, mert ezeket nehezebb hamisítani, és hamis identitással ellátni – írta a brit lap.

Az orosz diplomaták jelenleg az EU 27 tagállamából 24-nek a területén mozoghatnak szabadon, valamint Svájcban, Norvégiában és Izlandon.

Read More

Post Comment