Search by category:
Egyéb kategória

Kezdetét vette a V4-es államfők csúcstalálkozója (FOTÓK)

Kezdetét vette a V4-es államfők csúcstalálkozója (FOTÓK)

Kulcsár Péter

2023. 11. 22., sze – 11:08

Megkezdődött a prágai várban a magyar, szlovák, cseh és lengyel köztársasági elnökök csúcstalálkozója.

Petr Pavel cseh köztársasági elnök meghívására Prágába érkezett Andrzej Duda lengyel, Novák Katalin magyar és Zuzana Čaputová szlovák államfő, akiket katonai tiszteletadással fogadtak a Hradzsin első várudvarán.

A cseh elnöki hivatal sajtóosztályának közlése szerint a négy államfő megvitatja a Nemzetközi Visegrádi Alap legújabb projektjeit, és véleményt cserél időszerű nemzetközi kérdésekről.

A tanácskozás témája lesz továbbá a V4-es országok korszerű gazdasági fejlődésének és a régió stabilitásának biztosítása, valamint a határokon átnyúló együttműködés is.

Az elnökök megvitatják a Nyugat-Balkán és a Keleti Partnerség országait érintő programokat, valamint az Ukrajna elleni orosz támadás következményeinek felszámolásához való hozzájárulás lehetőségeit.

A délelőtti plenáris ülés után a Hradzsin Spanyol termében az elnökök meghallgatták a Visegrádi Kvartett koncertjét, majd közös munkaebéden vettek részt.

Ami az Ukrajnának nyújtott segítséget illeti, a V4-es országok álláspontja eltérő. Zuzana Čaputová elmondta, Szlovákia hozzáállása a fegyverszállításon kívül az új kormány megalakulása ellenére is a legtöbb pontban változatlan. A köztársasági elnök hozzátette, szerinte a V4-es államok az egymás közötti nézeteltérések ellenére gyakorlati szinten továbbra is együtt akar működni.

„Szomszédok vagyunk, a szó jó értelmében együttműködésre vagyunk ítélve. A földrajzi helyzetünk, a szomszédságunk tényezője túlmutat a politikusaink egyéni mandátumán” – jelentette ki.

A V4-es államfők legutóbb tavaly októberben, a szlovák elnökség idején találkoztak Pozsonyban. Csehországot, amely idén július elsejétől tölti be a csoport éves elnöki tisztségét, akkor még Petr Pavel elődje, Miloš Zeman képviselte.

(mti, tasr)

Read More

Post Comment