Search by category:
Egyéb kategória

Alig nevezték ki, de az ellenzék már menesztené a belügyminisztert

Alig nevezték ki, de az ellenzék már menesztené a belügyminisztert

Bugár Anna

2023. 11. 23., cs – 17:52

Pozsony |

A rendkívüli ülést az ellenzéki pártok, vagyis a Progresszív Szlovákia, a KDH, az SaS és a Szlovákia mozgalom együttesen kezdeményezték. Az indítványukat azzal indokolták, hogy Šutaj Eštok törvényt szegett, amikor leváltotta, illetve felfüggesztette a rendőrség vezetőségének egy részét, valamint a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) nyomozóit. A bíróság már két esetben valóban kimondta, hogy a tárcavezető jogellenesen járt el, bár az ítélet nem jogerős, mivel Šutaj Eštok fellebbezett.

Az ellenzék képviselői felrótták azt is, fegyelmi eljárással fenyegette a bírót, aki szerint az érintett tisztviselőket jogtalanul helyezték szolgálaton kívül. Michal Šimečka (Progresszív Szlovákia) beszédében kritizálta a tárcavezető által eszközölt személycseréket, elismerte azonban, hogy a miniszternek joga van olyan kollégákat választania, akikben megbízik. „A belügyminiszternek, akiről egy bíróság megállapítja, hogy törvényt sértett, és aki ezt követően fegyelmi eljárással fenyegeti a bírót, nincs keresnivalója a posztján” – jelentette ki, hozzátéve, Šutaj Eštoknak nem maradt más választása, mint „bedobni a törölközőt” és visszatérni a parlamentbe.

A rendkívüli ülésen a kabinet több tagja is részt vett, Robert Fico (Smer) kormányfő mellett Robert Kaliňák (Smer) védelmi miniszter is kiállt a koalíció politikusa mellett. A kormány állásfoglalását Fico ismertette, felszólalásában pedig leszögezte: „Azért vagyok itt, mert Matúš Šutaj Eštok, a kormányom minisztere teljes mértékben élvezi a bizalmamat”. Felszólította az ellenzék képviselőit, óvatosan bánjanak a bosszú kifejezéssel. „Mi a törvény alkalmazásáról beszélünk” – jelentette ki arra utalva, elutasítja az ellenzék vádjait, melyek szerint kormánya bosszúból hadjáratot indított a biztonsági erők egyes tagjai ellen. Fico meg-győződése, hogy ez épp az előző kormánykoalíció munkamódszere volt, és Šimečkáéknak fogalmuk sincs arról, mi zajlott az elmúlt 3,5 évben, és mennyi embernek esett bántódása. A miniszterelnök szerint a cserék folytatódni fognak, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökségen (NAKA) és a Speciális Ügyészségen (ÚŠP) ugyanis szerinte „vadállatok” dolgoznak. A kormány megalapozatlannak tartja az ellenzék indítványának összes pontját: „A belügyminiszter a kinevezése óta mindenben a törvényeknek megfelelően járt el”.

Šutaj Eštok több mint egyórás beszédében hangsúlyozta, nem ért egyet az ellenzék kritikájával, a Progresszív Szlovákiának felrótta, hogy a sajtó nyomására indítványozta leváltását, ráadásul még az előtt, hogy a parlament bizalmat szavazott a kabinetnek. A progresszív pártot továbbá azért bírálta, mert Igor Matovič mozgalmával szövetkezett. Šimečkának a szemére vetette, hogy európai parlamenti képviselőként nem szólalt fel, amikor Matovič azzal riogatta az ellenzéki politikusokat, hogy kopogtatni fog náluk a NAKA.

Grendel Gábor, a Szlovákia mozgalom képviselője reakciójában figyelmeztette Šutaj Eštokot, már belügyminiszter, nem ellenzéki politikus, s ideje lenne, ha felelősséget vállalna a tetteiért, nem pedig az előző koalícióval szembeni sérelmeit sorolná. Zuzana Števulová (PS) szintén megjegyezte, az érdemi érvelés hiányzott a tárcavezető beszédéből, az előző koalíció szidalmazása pedig épp azt támasztja alá, hogy a bosszú vezérelte a személycseréknél, nem pedig a törvény betartása volt a cél.

A parlament az ülés elején megszavazta Peter Žiga (Hlas) alelnök javaslatát, így a vita 19 óra után is folytatódhat, a szavazásra pedig a tervek szerint pénteken délelőtt 10 órakor kerül sor.

Read More

Post Comment