Search by category:
Egyéb kategória

Csúcsra törekvő mindenes

Csúcsra törekvő mindenes

Mészáros Richárd

2023. 11. 23., cs – 19:12

Peter Pellegrini az elmúlt hónapban töltötte be 48. életévét, ami különösen a közéletben nem nagy idő. Mégis eddig annyi politikai tisztségben tüsténkedett, amennyi már most a párját ritkítja. Emiatt sokan jolly jokernek tartják, rosszakarói meg olykor a placebóhoz hasonlítják, amely tudvalevően nem használ, de nem is árt.

A Hlas-SD jelenlegi elnöke az ezredforduló után szerzett közgazdász diplomát a besztercebányai Bél Mátyás Egyetemen. A Smer ambiciózus aktivistájaként lett Ľubomír Vážny képviselő – később közlekedésügyi miniszter – parlamenti asszisztense. Szorgalmas és engedelmes fiatalként jellemezték őt, akire felfigyelt Robert Fico is. Így emelkedett gyorsan ama bizonyos létrán. Kinevezték pénzügyminisztériumi államtitkárnak, majd oktatásügyi miniszternek, kormányalelnöknek, rövid ideig házelnökké avanzsált, majd 2018 tavaszán Ján Kuciak oknyomozó újságírónak és jegyesének a meggyilkolását követő országos felháborodás következményeként a miniszterelnöki bársonyszékbe ült be a lemondott Fico helyére. Nem sokkal később úgy látta jónak, hogy több társával otthagyja a Smert, és új szocdem pártot alapít Hlas-SD néven, amelyet modern szocdem baloldali pártként igyekezett beállítani. Ezt a lépést a Smer elnöke árulásnak minősítette, és minden elképzelhető negatív jelzővel illette őt és a társait. Nem sokkal később azonban pragmatikus és becsvágyó politikusként felismerte, hogy akadnak olyan helyzetek, amikor saját hatalmának megszerzése érdekében érdeme Pellegrinivel szövetkezni, aki nem is olyan régen még idejétmúlt pártnak minősítette a Smert, Ficót pedig bukott politikusnak, akivel nem tudja elképzelni az együttműködést.

A legutóbbi parlamenti választás eredményei kijózanították őt, habár koalícióra léphetett volna a jobbközép pártokkal, amelyeknek a vezetői még a miniszterelnöki posztot is felajánlották neki, ám ő nem tudott elszakadni Ficótól. Végül a Smerrel és a Szlovák Nemzeti Párttal lépett szövetségre. Máig csak sejteni lehet, partnerei mit ígértek neki. Elképzelhető, hogy támogatni fogják államfőjelölti kampányát. Pellegrini ugyan még nem közölte hivatalosan, hogy indul a jövő tavaszi elnökválasztáson, de ezt a szándékát már szinte mindenki biztosra veszi. Több politikai elemző szerint pártja tegnapelőtt azért hajszolta át gyorsított eljárásban a 300 eurós nyugdíj-kiegészítést, hogy enyhítse az idősek haragját, akiknek Pellegrini már erre az évre teljes 13. járandóságot ígért, ami az inflációs időben sok idős polgárnak jól jött volna.

Fico ugyan szigorú takarékoskodásról papolt, most viszont rábólintott arra, hogy ezzel a döntéssel további 440 millióval növeljék az államháztartás eddig is tetemes hiányát. A kormányfő ismét igazolta, hogy saját céljainak elérése érdekében Pellegrinivel is képes kiegyezni. A miniszterelnök nem szeretné, ha Zuzana Čaputovát követően a jövő tavaszi elnökválasztáson induló Ivan Korčok vetne gátat mérhetetlen hatalomvágyának.

Ma még csak annyit tudunk, hogy Ján Kubiš egykori külügyér és Štefan Harabin is indulni akar a voksoláson. Korčok viszont teljes joggal mutatott rá, hogy Pellegrini sokkal kedvezőbb starthelyzetben rajtolhat, hiszen házelnökként kampányolhat is, nem ritkán az állam pénzén. Ráadásul házelnökként akkorra írja ki az államfőválasztás időpontját, amikorra az adott időkereten belül önmaga számára a legkedvezőbbnek véli.

A közvélemény-kutatók jelenleg Pellegrini jelentős fölényét jelzik Korčokkal és más, már ismert jelöltekkel szemben, ami változhat, ha az ellenlábasai felerősítik a kampányukat. Ma még csak annyit sejthetünk, hogy Korčok elnökként némi ellensúlyt jelenthetne főleg Ficóval szemben. Ha Pellegrini lenne a befutó, akkor sorsdöntő lehet, vajon melldöngető kijelentései ellenére marad-e a Smer elnökének továbbra is engedelmeskedő partnere, vagy lesz-e kurázsija a törvényességet szem előtt tartva ellentmondani neki. Ez lesz a tét, ami nem is kevés, jövő tavasszal.

Read More

Post Comment