Search by category:
Egyéb kategória

Kínaiak építhetik meg a nagysurányi akkugyárat

Kínaiak építhetik meg a nagysurányi akkugyárat

Molnár Iván

2023. 11. 23., cs – 14:38

Pozsony |

Kínai cég építi fel a nagysurányi akkumulátorgyárat – az elkövetkező időszak egyik legnagyobb, akár 1500 embernek munkát adó beruházásáról csütörtökön tájékoztatott a kormányhivatal.

„Az elektromos járművek akkumulátorainak a gyártására szolgáló üzemet az Érsekújvári járásban található Nagysurányban (Šurany) építik fel. Az üzem termelési kapacitása kezdetben évi 20 gigawattóra (GWh) lesz, de ez idővel akár a kétszeresére is bővíthető. A gyár építését a tervek szerint jövőre kezdik meg, a termelés teljes beindítása 2026-ra várható, az alkalmazottak száma pedig eléri majd az 1500-at” – derül ki abból az egyetértési nyilatkozatból, amelyet Robert Fico kormányfő és Denisa Saková gazdasági miniszter még szerdán írt alá a Gotion InoBat Batteries (GIB) vállalattal.

„Nagyon öröm számomra, hogy az egyik első beruházás, amelyet hivatali időm alatt be tudunk jelenteni, egy gigaüzem építése lesz, amely kulcsfontosságú az autóipar és az elektromobilitás jövője szempontjából nemcsak Szlovákiában, hanem egész Európában. Szerdán megtettük az első nagy lépést, amikor közösen kinyilvánítottuk, hogy érdekeltek vagyunk a további együttműködésben, és hogy intenzíven dolgozunk ezen a beruházáson” – mondta el Saková. A Gotion InoBat Batteries célja szerinte az, hogy Szlovákia legfejlettebb, szén-dioxid-kibocsátás nélküli akkumulátorgyárát építse fel. Li Zhen, a Gotion High-Tech igazgatótanácsi elnöke reméli, hogy a jövőben Szlovákia nemcsak az egy főre jutó autógyártás, hanem az akkumulátorok egy főre jutó gyártása terén is világelső lesz. A GIB a szlovákiai InoBat és a kínai Gotion High-Tech közös vállalkozása. A Gotion High-Tech a világ három legnagyobb akkumulátor-konglomerátumának az egyike, és a Volkswagen kizárólagos beszállítója Kínán kívül.

„A most beharangozott gigagyár szlovákiai megépítése többek között helyi szinten támogathatja a teljes gyártási folyamat fenntarthatóságát, az alapanyagoktól az akkumulátorok újrahasznosításáig. Ugyanakkor a gyár teljes ellátási láncába számos szlovákiai vállalatot be lehet vonni” – mondta el lapunknak Andrea Straková Fedorková, a Szlovák Akkumulátor Szövetség (SBA) elnöke.

Read More

Post Comment