Search by category:
Egyéb kategória

Mikulec: A belügyminiszter kockázatot jelent a jogállamra nézve

Mikulec: A belügyminiszter kockázatot jelent a jogállamra nézve

Mészáros Richárd

2023. 11. 23., cs – 13:35

A Szlovákia mozgalom képviselői szerint Matúš Šutaj Eštok (Hlas) belügyminiszter kockázatot jelent a jogállamra nézve.

„A kormány belevette a programnyilatkozatába, hogy ügyelni fog a törvények betartására az állami intézményekben. Ennek teljesen ellentmond, hogy két független bíróság is megállapította: a belügyminiszter törvényt sértett” – jelentette ki Roman Mikulec (Szlovákia, Za ľudí, KÚ) mozgalma sajtótájékoztatóján. Felidézte, hogy a belügyminiszternek rögtön az első személyi döntései törvénysértőek voltak.

Igor Matovič, a Slovensko elnöke emlékeztetett, hogy jogállamban a kormány garantálja a nyomozók függetlenségét, függetlenül attól, hogy ki ellen folyik az eljárás, azonban Szlovákiában most nem ez történik.

A leváltásról szóló parlamenti ülés csütörtökön kora délután megkezdődött. Az ellenzék indoklása szerint Šutaj Eštoknak törvénysértések, valamint a rendőrség vezetésében végzett tisztogatás miatt kell távoznia. Törvényt sértett például azzal, hogy nem lépett kapcsolatba a Bejelentővédelmi Hivatallal, mielőtt felfüggesztette a szolgálat alól a  Čurilla-nyomozócsoport tagjait. Bírálják a szlovák-magyar határon bevezetett ellenőrzéseket is, amelyeket színjátéknak tartanak.

Read More

Post Comment