Search by category:
Egyéb kategória

Vystrčil: A cseh-szlovák kapcsolatok fontosabbak a politikusok ambícióinál

Vystrčil: A cseh-szlovák kapcsolatok fontosabbak a politikusok ambícióinál

Kulcsár Péter

2023. 11. 24., p – 11:39

Miloš Vystrčil, a cseh szenátus elnöke örvendetesnek tartja, hogy a cseh-szlovák kapcsolatok fejlesztése előbbre való a politikusok egyéni ambícióinál, akkor is, ha nem értenek egyet mindenben. Vystrčil erről azután nyilatkozott, hogy pénteken tárgyalt Robert Fico szlovák kormányfővel – tájékoztatott a TASR prágai tudósítója.

Vystrčil elmondta, Fico rögtön a megbeszélés elején leszögezte, hogy nem változik Szlovákia külpolitikai irányultsága, melynek alappillére az EU- és NATO-tagság. A cseh szenátus elnöke nagyra tartja, hogy a jó cseh-szlovák kapcsolatok fenntartása az új kormányprogramban is szerepel.

A V4-es együttműködést kormányfői és parlamenti szinten is intenzívebbé szeretnék tenni, és mivel a megbeszélésen jelent volt, Denisa Saková gazdasági miniszter, ilyen témák is szóba kerültek.

Vystrčil szerint leszámítva Ukrajna támogatásának kérdését, mindenben egyetértettek. „Az idő rövidsége miatt nem kerül szóba más olyan téma, amiben ne lenne köztünk egyetértés” – mondta, megemlítve az álláspontok egyezését az izraeli helyzettel, vagy a schengeni övezettel kapcsolatos kérdésekben.

Vystrčil felajánlotta, hogy rendszeresen találkozzon a cseh szenátus és a szlovák parlament delegációja, mert a megbeszéléseken lenne idő eszmét cserélni arról, milyen politikai irányba tart a két ország. „Ha úrrá akarunk lenni a jelenlegi bonyolult helyzeten, az ilyen nehéz időkben fontos, hogy a teljes politikai képviselet beszéljen egymással, senkit ne hagyjunk ki a párbeszédből” – tette hozzá Vystrčil.

Azt is bejelentette, hogy november 30-án Peter Pellegrini házelnök látogat Prágába, azon a találkozón Vystrčil rá akar kérdezni az új szlovák kormány lépéseire, például a médiával és a rendőri testülettel kapcsolatban. A Ficóval folytatott megbeszélésen erre nem volt idő.

„Figyelemmel követem az eseményeket, és már a nyelvemen volt a kérdés, hogy miért történik mindez. De végül csak 30 percünk volt, így nem tettem fel a kérdést, mert tudom, hogy a válasz nem lett volna rövid, és aztán az én reakcióm is valószínűleg elég hosszú lett volna” – magyarázta a cseh szenátus elnöke.

Read More

Post Comment