Search by category:
Egyéb kategória

A határon rekedt ukrán kamionosok szerint hetekbe is telhet, mire átjutnak Ukrajnába

A határon rekedt ukrán kamionosok szerint hetekbe is telhet, mire átjutnak Ukrajnába

Németi Róbert

2023. 11. 28., k – 15:47

Magyarbőd (Bidovce)/Kassaolcsvár (Košické Olšany) |

Az ország keleti részében továbbra is több tíz kilométer hosszú sorokban várnak az ukrán kamionsofőrök, hogy átjuthassanak a határ túloldalára. A lengyel kamionsofőrök által indított, november 6. óta tartó határzár miatt több száz kamion vesztegel a szlovákiai felsőnémeti (Vyšné Nemecké) határátkelőhöz vezető utak mentén. A tegnap óta tartó havazás egyre nehezíti a helyzetet, s a sofőrök egy része attól tart, hogy a hidegben való várakozás miatt az üzemanyaguk és az élelmiszerük is elfogyhat.  

Ahogy azt lapunknak hétfő délután Lenka Ivanová, a Kassai Kerületi Rendőr-parancsnokság szóvivője elmondta, az Eperjes felől a D1-es autópályán át, Lengyelország irányából érkező teherforgalmat a Kassához közeli Magyarbőd előtt, az autópálya végén található körforgalom előtt sorakoztatják az út jobb oldalán. „Délelőtt 11.00 órakor 190 kamion parkolt ezen a szakaszon. A Gerenda (Hriadky) községben lévő körforgalomnál a rendőrök Magyarország felé terelik az érkező kamionforgalmat. A Petróc (Petrovce nad Laborcom) irányából érkező kamionforgalom Nagymihály előtt vesztegel egy sávban. Hétfő délben megközelítőleg 150 kamion parkolt ott” – közölte lapunkkal Ivanová. Míg hétfő délelőtt a Kassa és Magyarbőd közötti D1-es mentén nagyjából 100 kamion vesztegelt, ottjártunkkor kedden délelőtt már több mint 300 kamion sorakozott. Az általunk megszólított sofőrök már több mint tíz napja mindössze néhány száz métert araszolnak előre, sőt, olyanokról is hallottunk, akik útnak indulásuk során 17 napot várakoztak a határ túloldalán, hogy beléphessenek Szlovákiába.

Fogyóban az élelem, üzemanyag

Míg hetekkel ezelőtt, a lengyel sofőrök által indított tüntető jellegű határzár kezdetekor viszonylag jó ütemben haladtak előre a sorakozó gépjárművek, most már egyre lassabban halad a sor, ami által a konvoj is egyre hosszabbodik.

„Az elmúlt 15 órában nagyjából 450 métert haladtunk előre. Nagyon lassú a folyamat, és igazából azt sem tudom, mikorra érhetem el a határátkelőt, s ezáltal azt is nehéz megmondanom, hogy mikor érek haza. Egyikünk sem tudja, mi fog történni az elkövetkezendő napokban. Egy helyben állunk, és várakozunk, másat sajnos nem tehetünk. A rendőrök nem igazán tesznek semmit, igazából rendőröket itt nem is látni. Míg Lengyelországban a konvoj mentén vizet és ételt is osztogattak az ott rekedt kamionosoknak, itt semmi sincs. Az igaz, hogy az autópálya mentén elhelyeztek pár mobil wc-t és folyamatosan tisztítják az utakat, de ezen kívül más segítségre nem igen számíthatunk. Nekem szerencsére még van mit ennem, és isteni szerencse, hogy teli tartállyal vágtam neki az útnak, de az előttem álló kollégának már alig maradt gázolaja. Ha szükség lesz, akkor majd adok neki valamennyit. Egyre hidegebb is van, ezért járatni kell a motort, hogy meg ne fagyjunk. A hó is folyamatosan esik, kint minden csupa latyak, ezért szinte mindenki a kabinjában várakozik” – közölte lapunkkal a Kassától nem messze veszteglő Vasil Galagovec, aki annak ellenére, hogy kamionjával a közeli Kassáról indult útnak a határ túloldalán található Ungvárra, már napok óta várakozik a sorban.

„Senki nem kérdezi, hogy van-e valakinek valami szüksége, holott Lengyelországban már két sofőr is az életét vesztette. Az egyik értesüléseim szerint egyenest a határátkelőn halt meg, a másik pedig valahol a sorban. Természetesen mindenkit várnak odahaza, ahogy engemet is. A feleségem állandóan telefonál, de a két fiam és a lányom is napi szinten érdeklődik, hogy mi van velem. Amint mondtam, naftám és ennivalóm még van, de igazából egyikünk sem tudja, mit hoz a holnap” – tette hozzá az ungvári származású, magyarul is beszélő kamionsofőr.

Lengyel blokád

Az államhatár felé tartó kamionos forgalom összeomlása a jelenlegi lengyelországi helyzetnek köszönhető, ahol a lengyel kamionosok napok óta tiltakoznak az ukrán kollégáik miatt bekövetkezett bevételkiesés és a rájuk vonatkozó szabályok ellen.  A lengyel fuvarozó cégek hétfőn, november 6-án blokkolták le először az Ukrajnával közös határátkelőket, azt követelik, hogy állítsák vissza az ukrán kamionsofőrök Lengyelországba való belépési engedélyeit, amelyeket az Európai Unió az ukrajnai orosz invázió után vont vissza.

Read More

Post Comment