Search by category:
Egyéb kategória

A lakosság harmadának nincs semmiféle anyagi tartaléka

A lakosság harmadának nincs semmiféle anyagi tartaléka

Kulcsár Péter

2023. 11. 28., k – 14:44

2021-ben még csak minden ötödik embernek nem volt semmiféle anyagi megtakarítása Szlovákiában, ma már minden harmadik ember él napról napra, tartalékok nélkül – derült ki a VÚB bank közel 300 ezer ügyfele személyes pénzügyi terveinek felméréséből.

„Ez a mögöttünk álló rendkívül zavaros időszak következménye, beleértve a járványt és a háború hatásait, az elszabaduló inflációt, az élelmiszerek és a szolgáltatások drágulását. A fizetések mindezt nem tudták követni, ezért a lakosság kénytelen volt hozzányúlni a megtakarításaihoz” – mondta Dominik Miša, a VÚB PR menedzsere.

Az egyedül élők vannak a legnehezebb helyzetben, csupán 29%-uknak vannak tartalékai váratlan kiadásokra. Ezzel szemben 47%-uknak nincs semmiféle vésztartaléka. „A fiatalabbaknál ez főleg azzal magyarázható, hogy rövidebb ideje dolgoznak. Még nehezebb a helyzete a 65 évnél idősebb, egyedül élő nyugdíjasok egy részének, csupán harmaduknak van anyagi tartaléka” – tette hozzá Miša.

Még kedvezőtlenebb a helyzet a takarékoskodási kilátásokkal. 2021-ben a lakosság 23%-a nem tett félre havonta semmilyen összeget, ma már a 42%-a. E téren a fiatalok vannak a legrosszabb helyzetben, több mint 50%-uk nem spórol, és alig 9%-uk tud havonta kellő nagyságú összeget félretenni.

„A fiatalokat inkább a költekezés, a fogyasztás jellemzi, a megtakarításokra alig gondolnak, ami később megbosszulhatja magát. Általánosságban fogalmazva az ügyfeleknek körültekintőbben kellene eljárniuk, figyelembe véve a család jelenlegi anyagi helyzetét, bevételeit, rövid- és hosszú távú céljait” – hangsúlyozta Dana Kondrótová, a VÚB ügyfélosztályának igazgatója.

Read More

Post Comment